„Klubrádió
Esti gyors

Volt miniszter: Most üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása

27/03/2020 22:22

| Szerző: Klubrádió

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint sokkal korábban kellett volna elegendő védőeszközt biztosítani; most, a koronavírus-járvány idején üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása, a pénzhiány, a létszámhiány.

2020. március 27. Esti gyors / részlet, Kökény Mihály (20.03.27.)
08:10
00:00

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter szerint Magyarország minden európai összehasonlításban kedvezően vészelte át a koronavírus-járvány első időszakát, mert a kormány időben hozott fontos döntéseket. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter viszont úgy látja: a mindennapos tapasztalat ezt nagyban cáfolja, hiszen nincs tömeges tesztelés, a fertőzöttek kontaktjainak a szigorú követésével is „baj van”, nem eléggé bizalmat ébresztő a tájékoztatás, például továbbra sem tudjuk a fertőzöttek számát területenként, megyénként, és továbbra is hiányoznak az alapvető védőfelszerelések az egészségügyben, nincs elég maszk, nem lehet fertőtlenítőszerhez hozzájutni és vidéken még rosszabb a helyzet, az alapellátásban is joggal panaszkodnak. Hiába mondják a politikusok, hogy van elég lélegeztetőgép, a tapasztalatok ennek is ellentmondanak – mondta a volt miniszter az Esti gyorsban.

Kökény Mihály eredeti végzettsége szerint orvos (belgyógyász, kardiológus). Népjóléti, illetve egészségügyi és szociális miniszter volt két alkalommal (1996-1998 és 2003-2004 között). Nemzetközi egészségügyi és egészségfejlesztési szervezetekben konzultánsként, szakértőként 30 éve foglalkoztatják. Az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) több posztot is betöltött, a szervezet végrehajtó tanácsának elnöke is volt – írja róla a Wikipedia.

Azt is hangsúlyozta: sokkal korábban kellett volna elegendő eszközt biztosítani; most üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása, a pénzhiány, a létszámhiány. Ezért – folytatta – most kellene óriási összegeket átcsoportosítani az egészségügybe azért is, hogy motiválják a dolgozókat, például veszélyességi pótlékkal, fizetésemeléssel. Hivatalos helyen ezzel kapcsolatban hallgatnak, pedig javasolta az orvosi kamara és civil szervezetek is.

Szerinte európai uniós együttműködéssel meg lehetne oldani a maszkok, lélegeztetőgépek beszerzését, ezért sajnálatos, hogy Magyarország továbbra is csak keleten keresi a megoldást, és ami nyugatról jön, azt „idegenkedve fogadja”. Bajnak tartja, hogy országról országra különböző intézkedések, korlátozások lépnek hatályba az EU-ban.

Kökény Mihály nem nagyon tilalompárti, de azt mondta: talán elősegítheti ez a kijárási korlátozás a szabálykövetést. Ugyanakkor jelezte: sok kérdés nem tisztázott, például, hogy mi lesz a hajléktalanokkal. Reméli, hogy ez a korlátozás végül értelmesnek bizonyul és nem csak egyfajta erőfitogtatás lesz, ez persze attól is függ, az emberek mennyire értik meg, hogy itt most az egészségükről van szó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. március 27., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János