„Klubrádió
Megbeszéljük...

László Imre: Üres duma, hogy van elég védőfelszerelés

27/03/2020 19:54

| Szerző: Klubrádió

László Imre orvos, volt kórházigazgató, a XI. kerület polgármestere szerint amit a kormány mond, hogy mindenütt megvannak a szükséges védőeszközök, az „üres duma”. Úgy fogalmazott: „két háziorvosunk már karanténban van, pozitív”.

2020. március 27. Megbeszéljük / részlet, László Imre (20.03.27.)
16:12
00:00

A koronavírus okozta válság terheit egyre nagyobb részben az önkormányzatokra terhelik, például az idősek segítését vagy az ideiglenesen munka nélkül maradt emberek alkalmazását. Erről kérdeztük László Imrét, a XI. kerület DK-s polgármesterét, orvost, volt kórházigazgatót. Aki elmondta, már február 8-án, amikor a járvány egyre intenzívebb terjedéséről szóló hírek elkezdtek jönni Kínából, összehívta a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy elmondja nekik, milyen veszélyei vannak ennek a kórokozónak és mit kell tenni ellene a háziorvosok és a szakrendelők szintjén a hatékony védekezésért. Rögtön úgy reagált a kormány, hogy a DK és László Imre politikai tőkét kovácsol a koronavírusból – erre azt mondta: „eszem ágában sincs, nem kovácsolgatok”.

Hangsúlyozta: amit a kormány mond, hogy mindenütt megvannak a szükséges védőeszközök, az „üres duma”. A kerületben a szakrendelő orvosai, maga a szakrendelő „a világon semmit nem kapott”. A háziorvosok egy része kapott 50 eldobható sebészi maszkot, de azt sem mindenki, mert elfogyott. Kaptak három FFP1-es maszkot, amit festőmunkához szoktak használni, teljesen alkalmatlan a vírus elleni védekezésre, fertőtlenítőszer semmi. Fontos hozzátenni, hogy a háziorvosok is az első vonalban dolgoznak, ők találkoznak először a betegekkel. László Imre szerint mellébeszél a kormány, nem az a kérdés, hogy mit hozott egy repülőgép, hanem, hogy miért nincs a kórházakban, a háziorvosoknak biztosítva a védelem. Úgy fogalmazott: „két háziorvosunk már karanténban van, pozitív”. Értelemszerűen a szűk környezetük is karanténban került. Nem szabad az olasz példa felé menni, ahol már 32 orvos meghalt, és sokkal többen megfertőződtek – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Közölte ezt is: 30 milliót költöttek a koronavírus elleni védekezésre. Spanyolországból érkezik 50 ezer maszk, vettek fertőtlenítőt is. Annyit költenek rá, amennyi kell, de nagyon nehéz beszerezni ezeket az eszközöket, szinte minden kapacitás foglalt. László Imre kijelentette: minden költséget erre csoportosítanak át, a napi élet biztosítása mellett csak ez számít. Megjegyezte azt is: az a 15 milliárd, amit Magyarország erre fordít, nemzetközi összevetésben nagyon kevés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2020. március 27., péntek 16:05
Műsorvezető: Bolgár György