„Klubrádió
Mandátum

Vesztésre áll a liberalizmus a fasizmussal szemben

19/12/2019 13:56

| Szerző: Klubrádió

A Mandátum múlt heti adásában arról volt szó, hogy milyen esélyei vannak a liberalizmus eszméjének a fasizmussal szemben. Salamon János filozófus nem volt derűlátó a kérdésben.

2019. december 12. Mandátum (2019. december 12., csütörtök 19:00)
46:46
00:00
Műsorvezetők: Szentpéteri Nagy Richard Szerkesztők: Szentpéteri Nagy Richard

A korábbi rádiós beszélgetést folytatva arról volt szó a műsorban múlt csütörtökön, hogy milyen esélyei vannak a liberalizmusnak a fasizmussal szemben. Különösen fontosnak tartotta hangsúlyozni Salamon János filozófus, hogy nem liberális rendszereket hasonlítanak össze fasiszta rendszerekkel, nem a jelenlegi politikai berendezkedés jellemzésével voltak elfoglalva, hanem az volt a beszélgetés tárgya, hogy milyen esélyei vannak a liberális eszmének a fasiszta eszmével szemben. Vissza-visszatérő konklúzió volt, hogy nagyon rosszak az esélyei a liberalizmusnak, és ennek a legfőbb oka az, amit a filozófiában relativizmusnak hívnak, és ami végzetesen meggyengíti és aláássa a liberalizmust, mint a fasizmussal versenyképes eszmét.

Amiben most élünk, arról elég jól rá lehet ismerni Mussolini rendszerére. Az, hogy a magyar vagy az amerikai, Donald Trump által képviselt rendszer mennyiben testesíti meg az eszmét magát, részletkérdés, ahhoz képest, hogy konkrétan milyen mértékben valósulnak meg ezek az eszmék itt vagy ott. Akik ezeket a rendszereket irányítják, azoknak a fejében ott van a fasiszta eszme, a körülményektől függ, hogy mennyit tudnak megvalósítani belőle – mondta Salamon János. A filozófus szerint a fasizmus abszolutizálja a nemzet fogalmát, a liberalizmus viszont nem beszél jóról és rosszról, és ez a gyengesége is.

A részletes okfejtést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Mandátum
2019. december 12., csütörtök 19:00
Műsorvezető: Szentpéteri Nagy Richard