„Klubrádió
Esti gyors

Választások: elemzés cáfolja a fideszes fenyegetőzést

2/10/2019 19:14

| Szerző: Klubrádió

A Policy Agenda az előző ciklus költéseit elemezte a megyei jogú városoknál. Arra jutottak, hogy nem áll meg a Fidesz fenyegetőzése, amely szerint az ellenzéki vezetésű településekre kevesebb pénz jut.

2019. október 02. Esti gyors / részlet, Kiss Ambrus (19.10.02.)
06:47
00:00

Kiss Ambrust, a Policy Agenda vezető elemzőjét kérdeztük, aki elmondta: azt vizsgálták, hogy kiadási szempontból mekkora mozgástere van a 23 megyei jogú városnak, és azt látják, hogy 2015-19 között több mint 4 ezer milliárd forintnyi kiadásról döntöttek ezek a települések. Majdnem 2 millió ember él megyei jogú városokban, több, mint Budapesten. Jelenleg egyébként az emberek 15 százaléka él nem kormánypárti vezetésű településen, de szerintük az október 13-i választás után ez az arány egyharmadra is nőhet.

A megyei jogú városok között van négy ellenzéki vezetésű, és az derül ki, ami cáfolja a fideszes fenyegetőzést, hogy lakosságszámra vetítve a legkevesebbet négy fideszes település költötte el. Hangsúlyozta: a kormány nem képes megbüntetni ezeket a településeket csak azért, mert ellenzéki vezetésűek; ha így lenne, az előbb említett lista végén a négy ellenzéki vezetésű város lenne. Ráadásul az európai uniós források mértéke is csökkenni fog a következő EU-s költségvetési ciklusban, így a zsarolási potenciál mértéke is kisebb lesz.

Ha büntetnének egy ellenzéki irányítású várost, akkor a saját helyi szavazóikat és a gazdasági szereplőket is büntetnék, hiszen ha nem lennének infrastrukturális fejlesztések, az azonnal meglátszódna az ország teljesítményén. Ráadásul egy megyei jogú város sem áll önmagában, egy ilyen büntetés kihatna a környező kisebb településekre is, amelyeken továbbra is fideszes fölényre lehet számítani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2019. október 2., szerda 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor