„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi: A kormány letagadja az uniós segítséget

7/05/2020 09:28

| Szerző: Klubrádió

Történetének legnagyobb gazdaságmentő csomagját dolgozta ki az Európai Unió hetek alatt, Magyarország kapott, és kap is pénzt, de erről a kormány hallgat.

2020. május 07. Reggeli gyors - részlet 20.05.07. Ujhelyi István
06:53
00:00

Idén 8 százalékos visszaesésre számítanak az euróövezetben, Magyarországon 7 százalékra teszi a zsugorodást az Európai Bizottság előrejelzése. A munkanélküliséget ugyancsak 7 százalékra becsüli, olyan adatok alapján, amelyet a magyar kormány kozmetikázni szokott, és foglalkoztatottnak számítja azokat a közmunkásokat is, akiket éhbérért alkalmaznak – véli Ujhelyi István.

A világjárvány miatt nem csupán az Európai Unió, mint szervezet van veszélyben, hanem az egész kontinens, annak békéje és az emberek megélhetése – mondta a Reggeli gyorsban az MSZP európai parlamenti képviselője.

A kormány és az ellenzék között szinte számháború zajlott arról, hogy Magyarország kap-e támogatást az Európai Uniótól ebben a helyzetben. Ujhelyi István elmondta, hogy a közösség történetének legnagyobb gazdaságmentő csomagját dolgozta ki a bizottság hetek alatt. Előre kifizette az esedékes támogatásokat, nem kérte vissza a tavalyi előleget és a tiltott állami támogatásokkal kapcsolatban is meggyorsította a döntéshozatalt. 12 féle jogcímen lehet pályázni támogatásokra. Arra is lehetőség van, hogy a pénzt a tagállamok ne arra költsék, amire eredetileg szánták, hanem a védekezésre, gazdaságélénkítésre. Ujhelyi István szerint például a nemzeti kastély- és várprogramról egy időre nyugodtan le lehetne mondani.

Az Orbán-kormány a tagállamok közül talán a legkevesebbet költötte a munkahelyek megtartására, és tagadja az uniós támogatások létezését. Végül Varga Mihály pénzügyminiszter csak elismerte, hogy 420 milliárd forint uniós forrás érkezett, amiből a bérpótlást, vagy a kis- és középvállalkozások támogatását meg lehet oldani. Ujhelyi István szerint a hazai költségvetésből semmit sem költött a kormány ilyen célra, kizárólag az uniós forrásokat használja. Az Európai Unió a védekezésre, az egészségügy finanszírozására is adott pénzt, pedig ez a terület szigorúan nemzeti hatáskörbe tartozik.

A kérdés tehát az EP-képviselő szerint az, hogy miért tagadja a segítségnyújtást a magyar kormány. A válasz egyszerűnek tűnik. Feltehetően azért, hogy később majd az Európai Uniót és a hazai ellenzéket hibáztathassa.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.05.07. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes