„Klubrádió
Esti gyors

Chikán Attila: Nem elég hatékony a kormány válságkezelése

23/04/2020 22:05

| Szerző: Klubrádió

Chikán Attila közgazdász professzor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere (1998-tól 1999 végéig) két problémát lát a mostani kormány mentőcsomagjával. Az egyik, hogy szerinte nem foglalkozik a súlyos szociális problémákkal, társadalmi következményekkel, a másik, hogy nem elég hatékony, nem tesz kellő új pénzt a válság kezelésébe, fontosabbnak tartja a hiánycél tartását.

2020. április 23. Esti gyors / részlet, Chikán Attila (20.04.23.)
11:37
00:00

Chikán Attila közgazdász professzor, volt gazdasági miniszter az Esti gyorsban azt mondta: nem tartja elegendőnek a kormány eddig közzétett válságkezelő csomagját. Két nagy problémát lát, az egyik – ami neki leginkább fáj –, hogy hiányzik belőle a szociális érzékenység. Technikai kérdésként kezeli azokat a problémákat, amelyek a járvány következtében előállnak, és a gazdaságot valóban közvetlenül érintik, de az egész következtében olyan szociális gondok jelennek meg, amelynek kezelése nélkül a gazdasági kibontakozás sem lehet sikeres.

 
Chikán Attila volt gazdasági miniszter (fotó: Thaler Tamas/Wikimedia Commons)
 

Tömeges vagy nagyon jelentős munkanélküliség fenyeget, talán már nem is csak fenyeget, és ez elsősorban azokat a rétegeket érinti, amelyek eddig is nehéz helyzetben voltak, mellettük viszont sok ezer olyan munkanélküli is lesz, akinek volt stabil egzisztenciája, de a koronavírus-járvány miatt tönkrement. A második fő probléma szerinte, hogy a csomag nem elegendő méretű. Úgy tűnik, a kormány továbbra is fontosabbnak tartja a hiánycél 3 százalék alatt tartását, mint hogy elegendő mennyiségű új pénzt tegyen a válság kezelésébe. Természetesen nem mondja, hogy minden intézkedés rossz, ezek egyenként megvitathatók, de „az biztos, hogy nem elég hatékonyak”.

Chikán Attila hozzátette: nemcsak a munkanélküliség és különösen nem a regisztrált álláskeresők számának növekedése a probléma, hanem az általános lesüllyedés, hogy akik eddig nehéz helyzetben voltak, most kilátástalan helyzetbe kerültek. Egy részüknek eddig se volt munkája. Ráadásul rengeteg család és háztartás került szociálisan is rossz helyzetbe: nagyon nehéz lehet például kis, szegény településeken megoldani az otthoni tanulást. Nemcsak számokról van szó a munkanélküliséggel kapcsolatban, „az is durva”, de a szociológiai probléma annál általánosabb – tette hozzá.

Kiemelte: először meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az emberek és családok túléljék a válságot, és csak ennek a feltételnek a teljesülésekor lehet arról gondolkodni, hogy indul be a gazdaság. Amely egyébként mindenképpen újraindul majd, mert az élet ilyen, csak nem mindegy, hogy milyen szintről és milyen társadalmi következmények árán. Már csak azért sem mennyiségi kérdés, mert a gazdaság és a társadalom szerkezete is változik majd, nem ugyanazokra a munkákra kell majd jelentkezni.

Chikán Attila arról is beszélt, hogy csütörtök este tartottak egy európai uniós csúcsülést, amelyen arról volt szó, mit és hogyan szánnak a koronavírus-válság leküzdésére. Angela Merkel német kancellár szintén csütörtöki kijelentései alapján az EU szintjén nagyon jelentős összegekről van szó. Más kérdés, hogy a magyar kormányzat mit akar kezdeni ezekkel és mit akar elfogadni, ugyanis az EU-val szemben évek óta megfogalmazott „kritikái, távolságtartása és vádaskodása” nem sok bizalomra ad okot. De reménykedni lehet, hogy a rendkívüli helyzet miatt az „EU-ellenes” ideológiában lesz vagy lehet változás.

Nem látszik az, hogy ha lesznek ilyen pénzek, azokat mire költik – mondta. A különleges állapot bevezetése utáni első tapasztalatok nem túl kedvezőek. Az első intézkedések nem azt mutatják, hogy a kormányzat átcsoportosításai azoknak a kritériumoknak megfelelően mennének végbe, amelyeket a közgazdászok szívesen látnának. Részletezte: az önkormányzatoktól nem elvenni kellene pénzt, hanem adni nekik, mert nagyon fontos partnerek lennének az említett szociális válságban. Chikán Attila szerint el kellene határolódni az olyan beruházások erőltetésétől, amelyek „nem tartoznak a főcsapáshoz”, mint a sportcélú építkezések vagy a Mathias Corvinus Collegium pillanatok alatt történt hatalmas feltőkésítése.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2020. április 23., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János