„Támogassa
Reggeli gyors

Trump budapesti felhívásában arról beszélt, hogy meg kell menteni a világot a fasisztáktól

29/04/2024 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nemcsak a kommunistáktól, a marxistáktól, hanem a fasisztáktól is a konzervatívok mentik meg a világot – mondta a budapesti CPAC-en Donald Trump. A Voice of America szerint a putyini ideológiára és szóhasználatra lehet volt elnök szavaiból asszociálni.

2024. április 29. Reggeli gyors - részlet 24.04.29. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:14
00:00

Szombaton ismét két holttestet sodort ki a Tisza az ukrajnai-magyar határ mentén – s ezzel együtt legalább 24 hasonló áldozatról lehet tudni az Ukrajnában dúló háború kezdete óta – olvashatjuk a Scotsman lapban. A folyóba veszett férfiak minden bizonnyal a besorozás elől menekültek Magyarország felé, hisz mint ismeretes, 18-65 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot hivatalosan. Vasárnap sem tudták még beazonosítani a vízbe fulladt áldozatokat. A hatóságok sorozatosan figyelmeztetnek, hogy veszélyes a Tiszán át menekülni, különösen az éj leple alatt, mert éles kövek, sziklák, fagyökerek és fauszadékok teszik életveszélyessé a menekülésnek ezt a módját a még alacsony vízszint esetén is sebes sodrású folyóban. Márciusban az Ukrán Határőrizet adta közre, hogy mintegy 400, egyelőre beazonosítatlan szervezett bűnözői csoportok foglalkoznak emberkereskedelemmel. Illetve azt is lehet tudni, hogy 8000 fontért (3.66 millió Ft.) állítanak ki hamis papírokat, igazolásokat arról, hogy az adott személy nem alkalmas a katonai szolgálatra bizonyos orvosi-egészségügyi indokokra hivatkozva.  Ukrajnában május 18-án lép hatályba a katonai szolgálatot elkerülők büntetésének szigorítása, illetve a szolgálatra történő behívás leegyszerűsítése és a szolgálati korhatár leszállítása 27 évről 25-re. Az ukrán külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy a 18-60 év közötti, külföldre menekült férfiak számára nem nyújtanak ezentúl semmilyen konzuli segítséget vagy ellátást.

Busz alá lökné Izraelt Biden? – meredek kijelentések a CPAC-en

A budapesti CPAC konferencián is zajlott az amerikai elnökválasztási kampány, mert Rick Santorum, volt republikánus szenátor és elnökjelölt úgy fogalmazott a Jewish News Syndicate/JNS az eseményen, hogy Biden elnök nemhogy nem segít Izraelnek, de akár a busz elé is lökné. S mindezt teszi azért, hogy mindenáron újraválasszák. Az izraeli lap másrészről idéz egy katari arab lapból is, ahol azt állították, hogy Biden az ő információik szerint beleegyezett a rafahi, a Hamasz legdélebbi támaszpontja ellen intézendő támadásába, amennyiben Izrael cserében letesz az Irán elleni megtorló akcióról.

Trump a CPAC-en: Meg kell menteni a világot a fasisztáktól

Az Amerika Hangja rövid videó-összeállítást közölt a CPAC-ről, s bejátszották Donald Trump a magyarokhoz szóló üzenetét, amiben részben a putyini ideológiára és szóhasználatra lehet asszociálni, hisz nemcsak azt mondta volt elnök, hogy a konzervatívok fogják megmenteni a világot a kommunistáktól, a marxistáktól, hanem azt is, hogy a fasisztáktól is megmentik. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese igyekezett kontextusba tenni a hallottakat, részben utalva arra, hogy Orbán ezzel a konferenciával igyekszik megteremteni a szélsőjobbos erők sikerét a júniusi uniós választásra készülve, másrészt nagyotmondásával akar kitűnni az európai vezetők közül, azt remélve, hogy ő mondja meg, merre az előre.

Nincs konszenzus Csehországgal az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

Az oroszországi imperializmus jelenti a legnagyobb veszélyt Európa biztonságára – fogalmazott Jan Lipavský a Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalás után – olvashatjuk a Czech Radio honlapján. A cseh külügyminiszter a két ország közti, az Ukrajna támogatása miatti nézeteltérést megerősítve ugyanakkor arról is beszélt, hogy szomszédos országokkal fenn kell tartani a párbeszédet. Hisz ugyebár a magyar külügyminiszter Prágában is világossá tette, hogy továbbra sem fogja Magyarország támogatni semmilyen tekintetben Ukrajnát.

Az ellenzék 14 éve képtelen volt megtörni a Fidesz kétharmadát, bezzeg Magyar

A legnagyobb nézettségű amerikai jobboldali Fox News is beszámolt Magyar Péter pénteki, a Belügyminisztérium előtt, több ezres tömeg részvételével tartott tüntetéséről, amelyben nemcsak Pintér Sándor, de a magyar kormány lemondását is követelte a politikai titán. Mivelhogy családcentrikusnak nevezett politikájuk hazug, nem védi meg a gyerekeket és éppen az ellenkezőjét teszi a kormány, mint amit a keresztény ideológia megkövetelne – márpedig szeretné magát a keresztény erkölcsök szerint működő kormánynak beállítani magát. Azt is megírja a Fox News, hogy miután elvált Varga Judit volt igazságügyi minisztertől és most kormányellenes kampányba is kezdett, elbocsátották minden állásából. Ezért ragasztja rá az opportunista bélyeget a kormány, illetve ismételgeti, hogy új karrierlehetőséget keres, miután kegyvesztetté vált. Egy tüntetőt az AP meg is szólított, aki szerint az ellenzék 14 éve képtelen volt megtörni a Fidesz kétharmadát, ezért méltatlan az ellenzéki szerep betöltésére. Az ellenzékieknek rá kell jönniük Magyar támogatásának a fontosságára.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2024.04.29., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit