„Klubrádió
Reggeli gyors

Több százezer nőt nem véd a távoltartásról szóló törvény

2/10/2019 13:52

| Szerző: Klubrádió

Tíz éve lépett hatályba a hozzátartozók közötti erőszak miatti távoltartásról szóló törvény, amely nem nyújt védelmet az áldozatok túlnyomó többségének. A szomorú tapasztalatokat és tanulságokat Spronz Júliával, a Patent Egyesület munkatársával beszéltük meg.

2019. október 02. Reggeli gyors-részlet/Interjú Spronz Júliával (19.10.02.)
10:06
00:00

Szinte pontosan tíz éve, 2009. október 1-jén lépett hatályba a jogszabály. Spronz Júlia szerint szomorú, de – saját tapasztalataik és külföldi példák alapján – pontosan lehetett tudni a problémákat onnantól, hogy annak szövege nyilvános lett. 

Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre felvetette: hogy készült ez a jogszabály, „tíz idős férfi összeült, és kitalálta, hogy kell megvédeni a nőket”? Spronz Júlia szerint nagyjából ez történhetett. Ők részt vettek a kidolgozásban, és jó törvény lehetett volna addig, amíg bekerült a parlamentbe, onnantól viszont az akkori igazságügyi minisztérium kodifikátorai „kiherélték” a jogszabályt.

Ez szocialista kormány alatt volt egyébként. Ők azt hangoztatják, hogy a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés nem pártpolitikai kérdés. Évtizedek óta a terepen vannak, és elég hasonlóak a tapasztalataik a különböző kormányoktól.

Korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy ha nincs élettársi kapcsolat, de együtt járnak, vagy az elutasított udvarlók esetében (tehát akinek semmi köze nincs egy nőhöz, de elkezdi üldözni) nem védi a sértetteket a jogszabály. Abszurd, hogy őket kihagyták ebből a körből, különösen azért, mert a halállal végződő esetek igen nagy számban pont ilyen kapcsolatrendszerben fordulnak elő. Egy anyós esetében nemrég azért utasították el a kérelmet, mert időközben meghalt a lánya, és nincs benne a törvényben, hogy a halott rokont is lehetne alapul venni a távoltartásnál.

Nyilván van férfi is, akivel ez történik, de alapvetően nem róluk van szó – hány nő élhet bántalmazó kapcsolatban? Spronz Júlia elmondta: európai uniós felmérésből tudjuk, hogy az országban 223 ezer nő szenved el fizikai és szexuális erőszakot a partnerétől, de ennél jóval többen, több százezren vannak azok, akik lelki erőszaknak, fenyegetésnek, pénzügyi kontrollnak vannak kitéve.

PI: 2-3 ezer távoltartási végzés (?) van, ráadásul ezek száma csökken. SJ: a rendőrség 72 órára tudja azonnal megadni a távoltartást, ezt tudja a bíróság meghosszabbítani legfeljebb 60 napra. 2014 és '18 között 60 százalékos csökkenést tapasztaltak, ami nem megnyugtató trend, aggódnak, hogy a következő 20 éves évfordulón nem lesz miről beszélni

Mindenki profitálhat abból, ha jól működik a távoltartás, de ez önmagában nem elég, szélesebb körű, szakmailag megalapozott állami fellépésre lenne szükség – hangsúlyozta Spronz Júlia. Több nőszervezet közleményt adott ki az ügyben, ezt itt találják.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2019.10.02. 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre