„Klubrádió
Hetes Stúdió

Egy miniszter csatározásai - Lampé Ágnes jegyzete

13/07/2019 15:01

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Minapi miniszteri meghallgatásán pedig ki is jelentette, hogy Orbán Viktor arra kérte fel: segítsen megnyerni a vitákat az Európai Unióban, és képviselje a szuverenista európai politikát. Márpedig ő készül az uniós csatákra. Az ellenzék kérdéseire pedig közölte: a kormány saját megjegyzéseivel nyilvánosságra hozza az Európa Tanács korrupciós jelentését, azután „lehet küldeni az sms-t Strasbourgba vagy bárhová, ahol várják”.

2019. július 13. Hetes Stúdió-részlet (2019.07.13. Lampé Ágnes jegyzete)
04:15
00:00
Új csatárt igazoltunk. Jó munkát, Miniszter asszony – ez áll Orbán egyik legutóbbi Facebook-posztjában. Így gratulál – pezsgővel is koccintva – Varga Judit új igazságügyi miniszternek, aki a héten átvette kinevezési okmányát a köztársasági elnöktől.

Varga Judit azért vívhatta ki az új csatár megtisztelő címet a főnöktől, mert nő létére focizik, nem is akárhogy. Még európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár korában kitett egy posztot a Faceboookra, amelyben 37-szer dekázik egy focilabdával. Nem is kérdés, hogy felfigyelt rá Orbán. Korábban Brüsszelben élt, ahová Áder János hívta politikai tanácsadónak, ott kezdett el focizni is, majd hivatásos játékos lett egy helyi csapatban.

Emellett erős, már-már fideszes férfi kaliberű beszólásai vannak, tökéletes összhangban a kormányzati kommunikációval.

Tavaly az 56-os megemlékezéseken épp Brüsszelben arról beszélt, hogy a Nyugat koncepciós eljárásokat indít Magyarország ellen. „Talán a Nyugat ezért sem érti, hogy ha az Európai Parlament kommunistái, liberális vagy épp szocialista politikusai olvassák hangosan fejünkre az igaztalan, hazug vádakat, mi miért nem félünk, miért nem hátrálunk meg”. Ezeket a mondatokat még Orbán is megirigyelhette volna.

Decemberben pedig simán lekommunistázta Jean Claude Junkcert, az Európai Bizottság akkori elnökét: "van annak egy diszkrét bája, hogy az a Jean-Claude Juncker jelenti ki egy mai interjújában, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány politikája nem kereszténydemokrata, aki a kommunizmus szellemi atyjának, Karl Marx-nak a szoboravatóján mond méltató beszédet és aki Fidel Castro kommunista diktátort hősnek nevezi."

Na, ez aztán zene lehet Orbán füleinek, így kell ezt csinálni.

Minapi miniszteri meghallgatásán pedig ki is jelentette, hogy Orbán Viktor arra kérte fel: segítsen megnyerni a vitákat az Európai Unióban, és képviselje a szuverenista európai politikát. Márpedig ő készül az uniós csatákra. Az ellenzék kérdéseire pedig közölte: a kormány saját megjegyzéseivel nyilvánosságra hozza az Európa Tanács korrupciós jelentését, azután „lehet küldeni az sms-t Strasbourgba vagy bárhová, ahol várják”.

Hát ez már-már tökéletes, bazsalyoghat is magában a főnök.

Egy nő, aki a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezményt politikai hisztinek tartja, aki szerint a nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon, hisz nem kell választaniuk a család és munka között, aki szerint a kormány fellép a családon belüli erőszak ellen is, aki szerint a CEU ügy is csak sima hiszti, és aki szerint azért nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, mert alaptörvény-ellenes. És aki szerint a háromszázezres lakhatási támogatás nagyon is jár neki.

Húh, innen nehéz lesz magasabbra törni.

S hogy a történet kerek legyen, idézzük vissza 2015 októberét, nem volt olyan régen. Orbán egy zártkörű, kiszivárgott beszélgetésben elárulta, miért nincsenek nők a harmadik kormányában. Az indok: "Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott. Pedig mi egy kulturáltabb népség volnánk a magunk felfogása szerint ellenzékben, de még ott is emlékszem néhány dologra polgári oldalról."

Valahogy ilyen lehet Orbán és a nők kapcsolata.

Akkor ugyanis még úgy látta: divatos téma lett Európában, hogy a nők kapjanak több lehetőséget a politikában, az uniós biztosok kinevezésénél is ez volt a cél, Juncker az Európai Bizottságban 60-40 százalékos arányt akart, de még a harminc sem jött össze. Miközben nálunk a politika karaktergyilkosságra épül. Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják. Ezért elképzelni sem tud a mostani állapotok között egy női minisztert.

Szóval ez 2015-ben volt, ezek szerint akkor még nagyon más állapotok lehettek. Igaz, volt pár szárnyaszegett próbálkozása nőkkel, de egyik sem jött be.

Azóta, nyilván észrevette, hogy változott a divat. Nők, méghozzá politikusként, sikereket értek el még itt a karaktergyilkolászós Magyarországon is, ráadásul Európában is egyre több kulcspozícióba is bekerültek. Valamit, divat ügyben, csak lépni kellett.

Így aztán jöhet az új csatár. 

Lampé Ágnes jegyzete a 2019. július 13-i Hetes Stúdióban hangzott el.