„Klubrádió
Klubdélelőtt

Titkok múzeuma

1/11/2020 17:35

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A főváros egyik legizgalmasabb épületegyüttesében  rendeznek népszerű kiállításokat. Manapság is annyian látogatják, hogy alig lehet betartani a járványügyi szabályokat.

2020. október 31. Klubdélelőtt - részlet 20.10.31. Rostás Péter
17:35
00:00

Sokszor próbálta már a főváros megszerezni a Kiscelli Múzeumot, de soha nem sikerült, mert az egykori tulajdonos, bizonyos Schmidt Miksa 1935-ös végrendelete bombabiztos. Az épületekben csak múzeum lehet, a parkot pedig csak gyerekek használhatják. A történelem egészen kivételes sorsot szánt a budai dombon álló templomnak, kolostornak és kastélynak. Egykor a trinitárius rendé volt, de azt feloszlatták. Volt itt laktanya, hadifogolytábor, aztán szükséglakásokat alakítottak ki a kolostorban, és már jó ideje múzeum, különleges kiállításokkal. Bár nincs közlekedési csomópont közelében, Rostás Péter igazgató szerint könnyen megtalálják az emberek.

Nem csak az épület, de az egykori tulajdonos története is izgalmas. Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros és műgyűjtő volt, az igazgató szerint a kor bécsi elitjéhez hasonlóan eléggé „aberrált” személyiség. Elég csak Mágnás Elza halálára gondolni.

A mostani kiállítások is különlegesek. Például a divattörténettel foglalkozó tárlaton a ruhákat fel is próbálhatták a látogatók. A dizájn-kiállítás érdekessége volt, hogy a celebek öltözködésével is foglalkoztak. És ki gondolta volna, hogy Afrikában szinte ugyanolyan kézműves technikákat alkalmaztak, mint a Duna-deltában? Az egykori kolostor alatti barlangvilágot is kiállítótérnek használják, itt mutatták be a legendás Fekete Lyuk történetét. Aki pedig inkább a szabad levegőre vágyik, az városi sétákon vehet részt.

A Rostás Tiborral készült interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Illyés Tibor.

Klubdélelőtt
2020.10.30. 09:00
Műsorvezető: Kun Zsuzsa

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás