„Klubrádió
Esti gyors

Tiltott szavak - Lampé Ágnes jegyzete

19/11/2019 18:03

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Azért elgondolkoztató, ha egy budapesti kerület FB-oldalának esetében ennyi tiltás és letiltott kifejezés fordul elő, akkor mennyi elvárás, és kötelezően használandó kifejezés lehet előírva a kormányzati kommunikációban? Mennyire oda kell figyelni, nehogy félrecsússzon és elhangozzék egy rossz szó vagy épp tiltott kifejezés a központ által kitalált üzenetekben.

2019. november 19. Esti gyors-részlet (2019.11.19. Lampé Ágnes jegyzete)
01:38
00:00
Átvette a IX. kerület új kommunikációs csapata Ferencváros régi FB-oldalát. Így derült ki, létezett jó pár olyan kifejezés, amelyeket egyszeráűen letiltottak: se posztban, se kommentben nem jelenhettek meg. Ki nem találják, mely szavak voltak ezek. Nos, sorolom: maffia, lopás, tolvaj, mutyi, csaló, lakásmutyi, botrány.

Ez azért nem semmi. Mondjuk a botrány kifejezés kicsit meglepett, hisz az sokféle szövegösszefüggésben használható, a többi szó viszont szinte adja magát.

Tehát semmi gyanús, semmi ciki, semmi olyan, ami pénzzel, lopással lehet kapcsolatban. Erről ne írjon senki, ne dumáljon senki, ne jelentsen be senki semmit, még véletlenül se derüljön ki semmi.

Azért elgondolkoztató, ha egy budapesti kerület FB-oldalának esetében ennyi tiltás és letiltott kifejezés fordul elő, akkor mennyi elvárás, és kötelezően használandó kifejezés lehet előírva a kormányzati kommunikációban? Mennyire oda kell figyelni, nehogy félrecsússzon és elhangozzék egy rossz szó vagy épp tiltott kifejezés a központ által kitalált üzenetekben. Ha esetleg valaki mégis rosszul mond valamit, annak nyilván következményei vannak. Nem véletlen itt semmi: a kormányzat részéről szinte mindenki gépként darálja az előírt szövegeket.

Ezért sem adnak a kormányzati emberek interjút, hisz egy erősebb kérdésnél nem igazán lehet az előre megírt mondatokat szajkózni. Mást meg nem lehet mondani. A kör bezárult. Így aztán az a biztos, ha nem beszélnek, abból nem lehet baj. És a jöhet a tiltás, letiltás, kitiltás. Talán túl leszünk egyszer ezen is.

Lampé Ágnes jegyzete a 2019. november 19-i Esti gyorsban hangzott el.