„Klubrádió
A lényeg

Baranyi Krisztinát kiürített dossziék fogadták hivatalában

22/10/2019 14:45

| Szerző: Klubrádió

Üres irattartókat posztolt Baranyi Krisztina, a IX. kerület leendő ellenzéki polgármestere, aki hivatalának átvételére vár, miután a választási eredmény megtámadása nem járt sikerrel. V. Naszályi Márta (I. kerület), Déri Tibor (IV.) és Pikó András (VIII.) jobban áll, náluk már megvolt az átadás-átvétel, az ő győzelmük is jogerőre emelkedett.

A Fidesz, a kormánypárttal érdekesen jó viszonyt ápoló Munkáspárt, valamint magánszemélyek támadták meg a választási eredményt több kerületben, ahol ellenzéki lett a polgármester, vagy ellenzéki többség alakult ki a közgyűlésben. Néhány helyen elült a vihar és lassan megkezdhetik munkájukat az új kerületvezetők, ezt foglaltuk össze.

Talán V. Naszályi Mártának volt a legnehezebb dolga, a párbeszédes politikus, aki első baloldaliként nyert az I. kerületben, a szavazatok egy részének újraszámolása után is maradt polgármester. Az egyéni képviselői helyeken hamarabb elutasították a kifogásokat, azonban a Fővárosi Választási Bizottság újraszámolást rendelt el három szavazókörben amiatt a panasz miatt, amely szerint „a V. Naszályira leadott szavazatok között több olyan is volt, melyet Nagy Gábor Tamásra adtak le”. Ezért hétfőn átnézték az érintett voksokat, és arra jutottak: nemhogy elődjének nem keveredtek el szavazatai, hanem azok közé került egy, amit Tarlós Istvánra adtak. A végeredmény így is rettentő szoros, 121-gyel nyert V. Naszályi.

„Megtörtént az átadás-átvétel, nagyon korrekt hangulatú volt, megkaptam a tájékoztatást részletesen folyó ügyekről, és elbeszélgettünk a végén arról is, hogy jó lenne, ha az előttünk álló öt év munkával telne. Rajtam nem fog múlni. Jól esett, hogy elődöm gratulált a választási eredményhez, én pedig ezúton köszönöm neki a polgármesterként végzett munkáját” – írta Pikó András, a Klubrádió volt műsorvezetője, aki immár Józsefváros civil, ellenzéki támogatású polgármestere. Az egyéni körzetekben is megtámadtak több eredményt, de azok az eredmények se változtak, elutasították az összes óvást.

A momentumos, közös ellenzéki jelöltként induló Déri Tibor egy képet is megosztott, amelyen kezet fog Wintermantel Zsolt fideszes korábbi polgármesterrel. Az eredmény megtámadása itt nem tűnt logikusnak, hiszen több mint kétezer szavazat volt a különbség az ellenzéki jelölt javára a kormánypártival szemben.

Baranyi Krisztinát egyelőre üres irattartók várják Ferencvárosban. A fotó, ahogy a 444 írja, elődje, Bácskai János fideszes polgármester titkárságán készült. A civil jelölt nyert a legnagyobb különbséggel azok közül, akik még nem foglalhatták el hivatalukat: több mint 57 százalék szavazott rá október 13-án, szemben Bácskai 38 százalékával. Itt fordult elő, hogy a Munkáspárt jelöltje támadta meg az eredményt, ezt egyhangúlag utasították el. Baranyi a Reggeli gyorsban beszélt a helyzetről, elmondta, a héten le kell bonyolítani az átadás-átvételt, miközben még támadhatják a választási eredményt, tehát az új vezetőnek nincs aláírási joga. Noha a panaszokat elutasították az illetékesek, még bírósághoz is lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel. Baranyi Krisztina szerint erre három ok lehet: idő kell a kompromittáló iratok eltüntetéséhez, nem tudja elviselni a vereséget a fideszes kerületi vezetés vagy ezzel akar hangolni az új önkormányzat ellen.

Az ellenzék támadta meg az eredményt Csepelen, új választást szerettek volna, de az illetékesek ezt elutasították. Jászberényben ellenzéki jelölt győzött, fideszes nyújtott be óvást és jelen állás szerint meg kell ismételni a voksolást. Kőbányán ugyan fideszes lett a polgármester, de az ellenzék szerzett többséget a közgyűlésben, itt három körzet eredményeit támadta meg a Fidesz, arról egyelőre nincs információnk, hogy ezekben mi történt.