„Támogassa
Hetes Stúdió

Szpasziba, Mihail – Dési János jegyzete

3/09/2022 15:13

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Mi lett volna, ha nincs Gorbacsov? Találgatni lehet, nincs sok tétje ma már. Ellenpróba sincs. De majdnem biztos, hogy nélküle a Szovjetunió és a szovjet birodalom összeomlása sokkal hosszabb ideig tartó, jóval fájdalmasabb folyamat lett volna."

2022. szeptember 03. Hetes Stúdió 2022.09.03. - Dési János jegyzete
03:20
00:00
Egy szovjet pártfőtitkár egy nyugati étteremlánc reklámjában? Bizony, ez Gorbacsov, aki egy Pizza Hut hirdetésben tűnik fel. Az ott ebédelő idősebb úr/elvtárs szerint minden baj okozója Gorbacsov, mert káosz van és bizonytalanság, a fiatalabb falatozó szerint viszont szabadság és lehetőségek. Már-már egymásnak esnek, amikor megszólal egy bölcs bábuska - mégiscsak Gorbacsovnak köszönhetjük azt, hogy ilyen helyek egyáltalán vannak. Erre mindenki felpattan és a szto grammal köszöntik Gorbacsovot.

Na most, el tudjuk mindezt képzelni Leninnel, Sztálinnal, Hruscsovval – na jó, vele egy icipicit -, Brezsnyevvel? Andropov és Csernyenko maximum kerekesszék, felnőttpelenka vagy idősotthon reklámozására lett volna alkalmas. Igaz, azért valószínűleg sok év gulág járt volna.

Na és Putyin?

Egy reklám, amiben egy ellentmondásos politikai életút hibátlan értékelése szerepel. Az emberarcú pártfőtitkár, aki késsel és villával eszi a nyugati pizzát egy kislány társaságában a Vörös tér tőszomszédságában. Fontosabb és jellemzőbb, mint mikor ott állt a Lenin mauzóleum (mavzolej Lenyina – ha jól emlékszem) mellvédjén és integet a dolgozó tömegeknek, akik visszaintegetnek neki, aztán elsietnek mert A GUM-ba talán még egy darabig beváltható a húsjegy.

Fotó: Pixabay
 

Mi lett volna, ha nincs Gorbacsov? Találgatni lehet, nincs sok tétje ma már. Ellenpróba sincs. De majdnem biztos, hogy nélküle a Szovjetunió és a szovjet birodalom összeomlása sokkal hosszabb ideig tartó, jóval fájdalmasabb folyamat lett volna. A "fájdalmasabb folyamat” valószínűleg sok-sok halottat jelentett volna, még nagyobb kavarodást, gazdasági válságot, talán kisebb-nagyobb háborúkat. Nyilván így is úgy is vége lett volna egyszercsak – de mégiscsak jobb mindenkinek, hogy viszonylag kis véráldozattal túl lehettünk rajta.

Most az egyik utóda éppen embereket ölet meg, otthonokat romboltat le – igen, ha nem lenne Putyin, akkor egy békésebb világban élhetnénk, ha nem lett volna Gorbacsov, akkor egy veszélyesebb, rosszabban.

A világ nem egyszerű. Időnként demokráciákban is hatalomra kerülhetnek diktátorok, tömeggyilkosok, háborús bűnösök, a demokrácia és a szabadság lábbal tiprói, mocskos tolvajok. És időnként diktatúrákban is hatalomra kerülhet szabadságszerető, demokrata érzelmű ember.

Gorbacsov – minden politikai hibájával együtt – jó példa arra, hogy igenis sok múlik minden egyes emberen, hátha még egy birodalom első embere.

A műsorvezető gondolatai részletesen is a szerző előadásában. Kattintson a lejátszóra! 

Dési János jegyzete a 2022. szeptember 3-ai Hetes Stúdióban hangzott el.