„Klubrádió
Reggeli gyors

Szorongáscsökkentő segíthet a covidosokon

25/12/2021 20:36

| Szerző: Klubrádió/pj

Magyar orvosok fedezték fel, hogy a fluoxetin nevű antidepresszáns és szorongáscsökkentő szer hatásos lehet a koronavírussal megfertőzött, kórházi kezelés alatt álló betegeknél.

2021. december 24. Reggeli gyors-részlet (2021.12.24. Dr. Holló András)
11:53
00:00
Dr. Holló András pszichoterapeuta, rehabilitációs pszichiáter és neurológus számolt be róla a Reggeli gyorsban, hogy koronavírus elleni gyógyszerre bukkantak magyar orvosok az Uszoki Utcai Kórházban. A fluoxetin nevű antidepresszáns és szorongáscsökkentő pozitív hatással bír a súlyos koronavírus-fertőzötteknél, háromszorosan javítva túlélési esélyeiket.

Holló András elmondta, hogy véletlen felfedezésről van szó, egy folyamat során bukkantak rá a szer jótékony hatására. A kutatás már zajlik egy ideje Amerikában, a magyar tapasztalatok megerősítették a korábbi sejtéseket. Orvosi szempontból is nehéz helyzet az, amikor valaki egy covid-osztályra bekerül súlyos vagy középsúlyos állapotban tüdőgyulladással. A beteg ilyenkor érthetően nemcsak a covidnak van kitéve, de szorongani is kezd, hiszen életveszélyben érzi magát. Ebben a szituációban a szorongáscsökkentés mind humanitárius okokból fontos, mind azért, mert a szorongás élettanilag is kihat a betegséggel kapcsolatos kilátásokra. A megszokott benzodiazepin gyógyszerek – melyek szorongásoldásra jól beváltak már – azonban azért nem használhatók, mert nem ideálisak a covidban, mert ronthatják a betegek esélyeit, ezt tudományosan is alátámasztották. Ezért az Uzsoki kórházban egy másik régóta bevált gyógyszeres megoldással próbálkoztak az orvosok, a szerotoninos antidepresszánsok közül egy kevésbé gyorsan ható medicínát választottak, mely nem rontja a covid miatti életesélyeket. Ez az újszerű gyógyszeres kezelés a harmadik hullám idején zajlott, 110 beteget vontak be.

Dr. Holló András
 
Dr. Holló András
 

A harmadik hullámot követően utólag megnézve kiderült, hogy a fluoxetin nevű antidepresszánssal kezelt betegeknél harmadára csökkent a covidban elhalálozottak száma. A pontos okokat még nem bizonyították, de van két teória, melyet az okok mögött sejtenek magyarázatként. Az egyik szerint a szerotonines antidepresszánsok valamilyen módon a gyulladásos folyamatokat tudják gátolni vagy fékezni, a citokin-viharként emlegetett rosszindulatú elfajulása a covid-betegségnek kevésbé alakul ki. A másik - talán még fontosabb - tényező az, hogy a fluoxetin valószínűleg úgy hat az emberi szervezetben, hogy a koronavírus sokkal nehezebben tud szaporodni, így könnyebben lehet a vírussal megküzdeni. Erről a két hatásról lehet tudni jelenleg, de elképzelhető, hogy továbbiak is vannak, erről még a tudomány nem tud biztosan állítani semmit.

A JAMA (Journal of the American Medical Association) is nemrég hozott le egy felmérést arról, hogy nem klinikai helyzetben, hanem egészségpénztári adatokat megvizsgálva ugyancsak arra jutottak, hogy az antidepresszánssal kezelteknél jobban alakult a covidból való felgyógyulás, kicsit rosszabb eredményeket mutatva, mint amit a magyar orvosok tapasztaltak, de az iránya és nagyságrendje a pozitív védőhatásnak nagyon hasonlóak.

Sajnos a fluoxetint nem lehet gyógyszertárban beszerezni, mivel csakis pszichiátriai szakorvos írhatja fel, és azért sem, mert egy ideje hiánycikk, nem kapható a patikákban.

A következő fázis egy bonyolult és nehézkes folyamat, melyben szakmai bizottságoknak és minisztériumi bizottságoknak kell megtárgyalniuk a helyzetet, de olyan adminisztratív terhek rakódnak erre, ami gyors megoldást nem hozhat, azaz ha valaki bekerülne most egy covid-osztályra, nem fog automatikusan fluoxetint kapni.

A szer nemcsak olyanoknál hat, akik mentális problémákkal küszködnek. Bár pszichiátriai szorongásoldás céljából adták az orvosok, a covidra gyakorolt hatás pszichés státusztól függően következett be. A fluoxetin régóta jól ismert szer, emberek milliói használták már, és bár eredetileg pszichiátriai gyógyszernek született, szorongásoldásra is használják, de jelenleg talán a leghatékonyabb anti-covid gygóyszer. Attól sem nagyon kell tartani, hogy pszichés problémákkal nem küzdő embereknél gondot okozhat a gyógyszer, mert ennek covidos használatát kb. úgy kell elképzelni, mint egy antibiotikum kúrát, amit néhány hétig, egy hónapig szednek a páciensek, de egyáltalán nem brutális a hatásuk az elmére. Az elképzelhető, hogy a kezelt személy kicsit derűsebben fogja látni a világot, mint egyébként.

További részletek a National Geographic honlapján olvashatók, a beszélgetés pedig a fenti lejátszó gombra kattintás után meghallgatható.

Reggeli gyors
2021. december 24. péntek 8:45
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert