„Klubrádió
A lényeg

Új covid-variáns: az EU beutazási tilalmat rendelt el hét afrikai országgal szemben

26/11/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió tagállamainak vezetői péntek este megállapodtak abban, hogy azonnali beutazási tilalmat vezetnek be hét afrikai országgal szemben a koronavírus új variánsa miatt, írja a BBC alapján a 444.

Az érintett országok: Botswana, Szváziföld, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe.

Az Európai Unió és az érintett térség közti légiközlekedés leállítását péntek délután javasolta Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a tudományos világ támogatja az óvintézkedést. A Dél-afrikai Köztársaság hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel. A B.1.1.529 nevű szerint az új variáns veszélyesnek tűnik, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

Ide kapcsolódik, hogy a jelenleg B.1.1.529 néven ismert változatot Dél-Afrikában, Botswanában, Belgiumban, Hongkongban és Izraelben azonosították. Az új variánst a WHO szakértői aggodalommal szemlélik és omikronnak nevezték el – írja szintén a BBC nyomán a hvg.