„Klubrádió
Kovátsműhely

Szeressük egymást, gyerekek! - Kovátsműhely

15/02/2020 09:23

| Szerző: Klubrádió

Nevét mindenki a Kis Pipához köti, pedig pályája a Kulacs Vendéglőben indult. Leghíresebb dalát, a Szomorú vasárnapot olyan világhírű szerzők dolgozták fel, mint Billie Holiday vagy Ray Charles. Kováts Kriszta Seress Rezsőről beszélget meghívott vendégeivel vasárnap 17:00-kor.

Adásunk első felében László Ferenc kritikus volt a vendégünk, akinek édesapja a Kis Pipa főpincére volt - igaz, a “két ujjal zongorázó” zeneszerző-legendával sajnos már nem találkozhatott. László Ferenccel nemcsak Seress életéről beszélgettünk, hanem azokról a - legtöbb esetben minden alapot nélkülöző - legendákról is, amik a zeneszerzővel kapcsolatban napvilágot láttak. Seress legismertebb dalának, a Szomorú vasárnapnak a szövegét Jávor László szerezte, aki egyben bűnügyi tudósítóként is dolgozott. Vajon az “öngyilkos dal” csak egy ügyes marketingkampány volt, amit maga Jávor szervezett meg az öngyilkosok holtteste mellett elhelyezett kottákkal és dalszövegekkel, vagy a híres-hírhedt nóta valóban öngyilkossági hullámot indított el?

László Ferenc eloszlatja a kételyeket: valójában eléggé elképzelhetetlen, hogy írástudatlan cselédlányok kottával a kezükben vetettek volna véget az életüknek, ráadásul maga Jávor László is meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatokat adott a témában. Látszólag sajnálta, hogy egy “öngyilkos dal” megírásában részt vett, vagyonát mégis a Szomorú vasárnapnak köszönheti.

Egy biztos: Seress már életében legenda lett.

Állami kitüntetések - Kossuth-díj
 
Müller Péter
 
 Fotó: Kovács Attila / MTI
 

Adásunk második felében vendégünk volt Müller Péter író, aki színdarabot is írt Seress életéből, illetve Tóth Péter Benjámin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója, akivel a szerzői jogokról beszélgettünk.

Müller Péter Szomorú vasárnap című színdarabjának főszerepét kifejezetten Bodrogi Gyulára írta annak idején, a szerepet pedig azóta eljátszotta Mikó István és Rudolf Péter is. Müller arról is beszélt, hogy egy szerzőnek szabályosan “bele kell szeretnie” a színészbe ahhoz, hogy igazán jó előadás születhessen, de kiderült az is, hogy hogyan énekelte a West Enden a főszereplő színész az “Inni csak inni” angol verzióját.

Tóth Péter Benjáminnal arról is beszélgettünk, hogy vajon miért nem gazdagodott meg Seress a Gloomy Sunday jogdíjaiból, és persze szó volt arról is, hogy hogyan működik a magyar jogdíjrendszer manapság.

Tartsanak Kováts Krisztával vasárnap, 17:00-kor!