„Klubrádió
Reggeli gyors

Szent-Iványi István: Csődöt mondott a követség biztonsági rendszere

26/03/2024 12:31

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Bolsonaro magyar nagykövetségi tartózkodásáról a New York Times a követség belső biztonsági felvételeit tette közzé. Akár szivárogtatásról van szó, akár hackelésről, mindenképp kínos az ügy a magyar diplomácia számára mondta Szent-Iványi István, volt külügyi államtitkár a Reggeli gyorsban. A volt brazil elnököt sokféle ügyben vádolják, az olyan súlyútól mint az államrend megdöntésének kísérlete az olyan pitiánerebbekig mint, hogy Covid-igazolást hamisított a maga számára.

2024. március 26. Reggeli gyors - részlet Szent-Iványi István 2024.03.26.
07:31
00:00
Jair Bolsonaro volt barzil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen Brazíliában, miután februárban a brazil szövetségi rendőrség elkobozta az útlevelét és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek – írta meg először a The New York Times a követség biztonsági kameráinak felvételei alapján. A brazil külügyminisztérium ezután be is kérette Halmai Miklós, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, magyarázatot várnak.

Bolsonaróval szemben nagyon sok vádat fogalamaztak meg hazájában. A legsúlyosabb az államrend megdöntésére irányuló kísérlet, mostmár adatok vannak arról, hogy a 2022-ben elveszített választások után Bolsonaro felkereste a hadsereg vezetőit és arra akarta rávenni őket, hogy katonai erővel biztosítsák a hatalomban maradását – ezt azonban elutasították. Vannak ennél jóval pitiánerebb vádak is, például a közokirathamisítás: a volt elnök ugyanis Covid-igazolást hamisított a maga számára – idézte fel Szent-Iványi István, volt külügyi államtitkár, korábbi nagykövet a Reggeli gyorsban.

 
Jair Bolsonaro l Fotó: Zeca Ribeiro
 
 

A súlyosabb vádpontok beigazolódása börtönbüntetéssel jár, így ha ezt el akarja kerülni, Bolsonarónak előbb-utóbb menekülnie kell az országból. Februárban több közvetlen munkatársát is letartóztatták, vélhetően ezért menekült a magyar követségre. Pár nappal az eset után úgy nyilatkozott, hogy lett volna olyan ország, ahova elmenekülhetett volna, de maradt – Szent-Iványi szerint nehéz nem arra gondolni, hogy Magyarországról beszélt.

Bár nem tartozik a nagykövetségek rendeltetésszerű működéséhez, hogy különböző országok állampolgárait elbújtassák, nekik menedéket adjanak, rengeteg példa van erre. Ugyanakkor ezek mindig különleges esetek – mondta a volt külügyi államtitkár.

Ennek az esetnek többek között az a furcsasága, hogy nem lehet pontosan tudni mi volt a cél, hiszen ilyen esetekben egészen addig szokott az érintett a követségen tartózkodni, amíg nem tudják valahogyan kimenekíteni, itt most nem ez történt. Miután Bolsonaro kijött, nem tartóztatták le és azóta is szabadlábon van. Elképzelhető tehát, hogy elindult egy menedékkérési folyamat, de nem fejeződött be, mert miután a volt elnök rájött, hogy egyelőre nem tartóztatják le, úgy döntött, az országban marad.

 
Magyarország nagykövetsége Brazíliában l Forrás: Google Maps
 
 

A New York Times cikkében szereplő kamerafelvételek a követségen belül készült biztonsági felvételek. Szent-Iványi szerint akár kiszivárgott egy munkatársról akár meghackelték, kimondható, hogy csődöt mondott a biztonsági rendszer. Mindenképpen kínos a magyar diplomácia számára a történet és biztosan visszaveti a brazil-magyar kétoldalú kapcsolatokat – mondta Szent-Iványi.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy diplomáciai figyelmeztetés is lehet a szivárogtatás, akár harmadik fél, például az amerikaiak részéről a volt külügyi államtitkár úgy reagált, ez az ő fejében is megfordult, részben amiatt a tény miatt, hogy a New York Times hozta nyilvánosságra a felvételeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Jair Bolsonaro volt brazil elnök. Palácio do Planalto / Flickr.com

Reggeli gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024. március 26., kedd 7:20
Riporter: Dési János