„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: Emberek éheztetése nem lehet keresztény politika

6/02/2020 16:43

| Szerző: Klubrádió

Újabb esetben szólította fel a strasbourgi bíróság a magyar kormányt, hogy ne éheztessen embereket a tranzitzónában. Szél Bernadett független képviselő szerint, mivel tart a kötelezettségszegési eljárás, Orbánék kulturált, európai, keresztény körökben is kicsapták a biztosítékot.

2020. február 05. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (20.02.05.)
07:24
00:00

Az Emberi Jogok Európai bírósága felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel az emberek éheztetésével a tranzitzónában. Úgy tudni, már a 28. áldozatról van szó.

Szél Bernadett, a tranzitzónákkal sokat foglalkozó független képviselő azt mondta: a magyar kormány nem vesz tudomást arról, hogy nem lehet éheztetni. Neki ott azt mondták, hogy akkor kap enni valaki, ha Strasbourgból jön az ukáz, hogy ez így nem mehet tovább, egészen addig az ellátást tekintve azt csinálnak vele, amit akarnak. Elképesztőnek nevezte ezt a helyzetet, amely elég rég így van.

A képviselő beadott erről egy törvényjavaslatot, de a fideszes Kósa Lajos vezette honvédelmi és rendészeti bizottságban ezt elutasították, Kósa pedig „elképesztő kijelentéseket” tett Szél Bernadett szerint, olyanokat mondott, hogy ezek az emberek át tudnak menni Szerbiába „shoppingolni”, tehát az éheztetés tényét is tagadta.

A legutóbbi esetben egy olyan afgán férfiről volt szó, aki a várandós feleségétől kapott némi élelmet, tehát a nő magától és a babájától vonta meg – közölte Szél Bernadett, hangsúlyozva: jogerős döntések vannak arról, hogy ezeket az embereket repülővel vissza kell vinni (ebben az esetben) Afganisztánba, akkor jogkövetőek, ha ott maradnak a tranzitzónában. Nem úgy van, ahogy Kósa Lajos mondja, megszegnék a bírósági döntést, ha elhagynák az országot és kóborolnának a határok között.

Megismételte: a tranzitzónákban, amelyeket börtönóvodáknak nevezett, a menekülők többsége gyerek, aki bezárva, pici területen, szögesdróttal körbevéve él hónapokig, akár egy évig. Természetesen meg kell védeni a határokat, de ettől nem kell embertelenné válni - mondta Szél Bernadett. A kormány azért sem engedi be az újságírókat, sőt, egyszer az ENSZ ezzel foglalkozó képviselőit se, hogy ne lássák a gyerekeket és ezeket a körülményeket.

Kötelezettségszegési eljárás indult és tart a magyar kormány ellen emiatt a gyakorlat miatt, ezzel az egész ország rosszul járhat. Ezzel Orbánék kicsapták a biztosítékot – kulturált, európai, keresztény körökben, mert sokan gondolják azt, hogy a keresztény politikának nem lehet ismérve emberek éheztetése.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020. február 5., szerda 18.20
Műsorvezető: Szénási Sándor