„Klubrádió
Klubdélelőtt

Száz éve indultak el az első gyermekvonatok – Klubdélelőtt ajánló

5/06/2020 18:52

| Szerző: Klubrádió

1920-ban indultak el az első gyermekvonatok többek között Hollandiába, hogy segítségre szoruló gyerekek pár hónapot külföldön tölthessenek. Erről (is) beszélgettünk Réthelyi Orsolyával, de a Klubdélelőttben vendég volt tudós, újságíró, könyvkiadó, fotós és dramaturg is.

2020. június 06. Klubdélelőtt (2020. június 06., szombat 09:00)
159:20
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00 Babai Éva közgazdász, tolmács, fordító, tanár. Néhány érdekesség a családjáról: a nagymamája Távol-Keleten, majd Hollandiában élt, 5 nyelven beszélt, csodálatosan zongorázott, iparművész volt, felnőtt fejjel elvégezte a vegyészmérnöki egyetemet. A bátyja nemzetközi szinten elismert matematikus, a chicagói egyetem professzora. Már csak az a nagy kérdés, Évának hogyan jutott eszébe, hogy 30 évvel ezelőtt létrehozza a Tessloff Babilon Kiadót.  

Babai Éva
 
Babai Éva
 
Kereszty András
 
Kereszty András
 
A kép forrása: Infovilág
 

9.30 Kereszty András újságíró, író, a Népszabadság egykori washingtoni tudósítója, a lap felelős szerkesztője, a Népszava főszerkesztője – ez mind a múlt. „Minden úgy kezdődött, hogy Fenyő János, (igen ő, a később meggyilkolt) azt találta ki, hogy én legyek a Népszava főszerkesztője. Én meg azt találtam ki, hogy leszek. A főszerkesztői poszt lehetőséget adott az újság átalakítására. Az Amerikában eltöltött éveim és a Washington Postnál szerzett tapasztalataim alapján úgy gondoltam, hogy az első oldalon közölt hírek után következzen egy vélemény-oldalpár. A szerkesztőség napi vezércikke ide kerül és mellette az ország jeles publicistái, írói, gondolkodói mondják el a véleményüket. A Postnál azt is megtanultam, hogy ez az oldalpár nem lehet szöveg-tenger. Napi karikatúrával kell színesíteni. Ami azért is indokolt, mert a karikatúra is vélemény-műfaj...."

10.00 Szűcs Péter évek óta járja a világot. Amikor mindent maga mögött hagyva először indult el, már az első hónapban rádöbbent, a szabadság, az elvárások nélküli élet, hogy senki nem mondja meg, mit csináljon, hatalmas mennyiségű kreatív energiát szabadítottak fel benne. Az első útjából született egy kiállítás Újradefiniált férfiasság – Perzsa portrék címmel.

gyermekvonatok
 
gyermekvonatok
 

10.30 Száz éve indultak el az első gyermekvonatok – egyebek mellett – Hollandiába, ahol több hónapra fogadtak be családok háborús borzalmakat átélt, segítségre szoruló gyerekeket. Egy évtizedig jártak a vonatok oda-vissza, a programról azonban csak most kezdi kideríteni a kutatás a részleteket. Vendégünk volt Réthelyi Orsolya, történész, egyetemi docens, az ELTE Néderlandisztika Tanszékének vezetője.

Réthelyi Orsolya
 
Réthelyi Orsolya
 

11.00 Jurányi Zsófia fizikus egyedüli magyarként és másodmagával nőként volt tagja a német Alfred Wegener Intézet 37. antarktiszi áttelelő csapatának. Februárban tért haza a 14 hónapos expedícióról.

11.30 Selmeczi Bea dramaturg, a Minden napra egy mese sorozat megálmodója, kitalálója, ennek kapcsán azt mondja: „Demokrácia van. Elolvastam száz-százötven mesekönyvet, ezekből választottam ki azokat a történeteket, amelyek szerintem izgalmasak és gyerekfülnek is valók.”

Klubdélelőtt
2020. június 6. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa