„Klubrádió
Reggeli gyors

Szavazatszámlálás – Az ellenzék figyel

8/10/2019 13:07

| Szerző: Klubrádió

Azt szeretnék világosan látni, hogy a kézi összeszámláláskor rögzített adatok kerülnek-e be az összesítő rendszerbe.

2019. október 08. Reggeli gyors - részlet 19.10.08. Kerpel-Fronius Gábor
05:12
00:00

Alternatív szavazatszámláló rendszert hoz létre az ellenzék, legalábbis Budapesten, de javasolják, hogy kövessék példájukat a vidéki városokban is. Nem valami bonyolult dologról van szó. Egyszerűen arról, hogy amikor egy-egy szavazókörben elkészülnek este a jegyzőkönyvek, akkor ezeket az ellenzéki delegáltak lemásolják, és eljuttatják a kampányfőnökökhöz. Ahogyan Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt közölte, az adatokat feltöltik egy nem nyilvános adatbázisba, amely csak akkor lesz elérhető, ha azt a jogszabályok lehetővé teszik. Mindezt azért tartják szükségesnek, mert már 2018-ban is kétségek merültek fel a választás tisztaságával kapcsolatban.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi jelöltje arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy Budapesten biztosan megvalósítható ez a terv, hisz minden szavazókörben lesznek delegáltjaik. Számszerűen kevesebben, mint öt éve, de akkor a külön-külön induló pártok mindegyikének volt joga delegáltat küldeni, most pedig az együtt induló pártok csak két embert delegálhatnak, függetlenül attól, hogy hány párt alkot szövetséget.

Kerpel-Fronius Gábor arról is beszélt, hogy az ellenzéki delegáltaknak a választás napján minden segítséget megadnak, jogsegélyszolgálatot is üzemeltetnek, hogy munkatársaik ne maradjanak védtelenek egy konfliktus, vagy vita esetén.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.10.08. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes