„Klubrádió
Reggeli gyors

Szokatlan választási eredményeket érhet el Budán az ellenzék

8/10/2019 12:58

| Szerző: Klubrádió

A legszilárdabbnak gondolt fideszes fellegvárakban is születhetnek rendhagyó eredmények a vasárnapi önkormányzati választáson. Az elmúlt évek választási adataiból az látszik, hogy Budán is több ellenzéki szavazó van, mint fideszes. Számolni kell azonban a településüket régóta vezető kormánypárti polgármesterek személyes népszerűségével is. Különösen a XII. kerület lehet kemény dió az ellenzéknek – erről beszélt a Republikon Intézet elemzője.

2019. október 08. Reggeli gyors-részlet/Interjú Virág Andreával (19.10.08.)
08:17
00:00

Annak ellenére, hogy a sokszor nem csak a választók, de a politikusok is előre beárazzák a budai kerületeket, mint az ellenzék számára nyerhetetlen fideszes fellegvárakat, az elmúlt évek választásai azt mutatják, hogy nem csak teljes Budapesten, de ezeken a helyeken is többen vannak az ellenzéki, mint a kormánypárti szavazók. Igaz ez az I., a II., és a XII. kerületre is. Egyáltalán nem lefutott tehát a verseny az október 13-ai önkormányzati választások előtt, Budán sem – hangsúlyozta Virág Andrea elemző, a pártok fővárosi esélyeiről tanulmányt készítő Republikon Intézet munkatársa.

Természetesen az ellenzéki szavazatok automatikusan nem adhatók össze, így az elmúlt évek összesített budai adatai nem azt jelentik, hogy a most vasárnapi voksoláson az ellenzéki polgármester-jelöltek legyőzik a Fidesz-KDNP-s indulókat, de az erőviszonyok összehasonlításához jó alapot adnak – jegyezte meg.

Az ellenzék számára a legkeményebb dió a XII. kerület (Hegyvidék) lehet, ahol 2006 óta a nagy elfogadottságú fideszes Pokorni Zoltán a polgármester, de elődei is jobboldali politikusok voltak – már 1994 óta. Pokorni egykor a Fidesz első vonalába tartozott, sőt, pártelnök is volt, de aztán hátralépett, és a Hegyvidék irányítására fókuszál, ahol nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul sem a városvezetéséhez, sem mostani kampányához nem fűződnek botrányok. A XII. kerület jó példája annak hogy egy regnáló polgármesternek nagyobb lehet a támogatottsága, mint pártjának, ezért komoly bravúr lenne, ha a kerületben győzni tudna az összellenzéki jelölt, Élő Norbert.

Erre a pluszra, vagyis arra, hogy személyes népszerűségüket többletszavazatokra tudják váltani, szüksége is lesz a budai polgármestereknek, amennyiben meg akarják tartani hivatalukat. A XII. kerületben például 2014-ben Pokorni Zoltán még 57 százalékos eredménnyel kezdte meg újabb polgármesteri ciklusát. 2018-ban, az országgyűlési választásokon azonban a vártnál lényegesen jobban szerepeltek az ellenzéki pártok. Összesített eredményük 10 százalékkal haladta meg a Fidesz-KDNP listás szavazatait (42, illetve 52 százalék). 2019-ben az EP választás idején, mikor ismét ez volt a második legerősebb kerület a Fidesz-KDNP számára, a leadott szavazatok között csak néhány százalékos volt az eltérés, azonban az ellenzéki szavazatok összesítése itt is jobb eredményt jelentett a Fidesz-KDNP szavazatainak arányánál (46 és 49 százalék) – olvasható a főleg liberális és baloldali megrendelésre dolgozó intézet dolgozatában.

Az I. kerületben Virág Andrea szerint nehezebb lehet a dolga a Fidesznek, mint a Hegyvidéken, mert bár a fideszes Nagy Gábor Tamás már 21 éve polgármester, az utóbbi időkben több hangos botrány is kikezdhette a népszerűségét. A legnagyobb port azok a történetek kavarták, amelyek arról szóltak, hogy Fidesz-közeli, vagy konkrétan polgármester-közeli személyek rendkívül alacsony bérleti díjú lakásokhoz jutottak a kerületben. A fideszes polgármester összellenzéki kihívója  V. Naszályi Márta.

A II. kerületről pedig azt érdemes tudni, hogy Láng Zsolt személyében szintén régóta fideszes politikus ül a polgármesteri székben, de neki kisebbek lehetnek a személyes népszerűségéből fakadó tartalékai. Az elmúlt évek választásaiból látszott, hogy győzelmeit szinte csak az elkötelezett Fidesz-szavazóknak köszönhette, ez a tábor azonban egyre kisebb a II. kerületben, így a most egységesen induló ellenzék – amelynek polgármesterjelöltje Őrsi Gergely – legyőzheti őt a vasárnapi önkormányzati választáson – tette hozzá a Republikon Intézet elemzője.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Virág Andreával
2019. október 08., kedd 07.45
riporter: Lampé Ágnes