„Támogassa
Esti gyors

Szakértő: Macron nem lesz Merkel

10/12/2021 19:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tartja biztosnak Emmanuel Macron, az Európai Unió soros elnökeként tervei sikerét Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő. Magyarországgal szemben az álláspont nem változik lényegesen.

2021. december 10. Esti gyors - részlet 21.12.10. Hegedűs Dániel
08:09
00:00

Franciaország lesz az Európai Unió soros elnöke, adja magát a kérdés, hogy milyen módon változik majd Magyarország viszonya az unióval. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund külpolitikai elemzője a Klubrádiónak azt mondta, hogy Macron ugyan az EU-ban partnernek tartja Orbánt, de összeütközésekre számít a jogállamiság kérdésében.

Emmanuel Macron elnök csütörtökön ismertette, milyen terveik vannak az időszakra. Szerinte a határok ellenőrzése érdekében szükség lesz a schengeni térség reformjára, amihez határvédelmi mechanizmusok kellenek – derül ki a 444 cikkéből.

Hegedűs szerint e kérdésben a "német-francia tandemben" ellentétek jelentkeztek. Ezt a politikai vonalat követi másfél éve Macron, de a szakértő nem tartja valószínűnek, hogy sikeres lehet Macron koncepciója. A cél, hogy az Egyesült Államoktól függetlenedjen Európa egyfelől Franciaországban sem népszerű, másfelől nem tűnik megvalósíthatónak.

Macron személyét Merkelhez képest megosztónak tartja Hegedűs. Emellett vizionárius, magasra tett célkitűzései kevéssé teszik vonzóvá elődjéhez képest. "A merkeli szerep nem reális célkitűzés" – tette hozzá.

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel MacronFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A Magyarországgal szembeni eljárások ügyében továbbra is az Európai Bizottság marad illetékes, e téren nem számít változásra a szakértő.

Orbán és Macron találkozójának különös jelentősséget ad, hogy a hogy a francia elnök magyar ellenzéki politikusokkal, és civil szervezetek vezetőivel is találkozik majd. "Olyan látogatásról van szó, ami nem egyértelműen Orbán Viktor belpolitikai pozícióját hívatott erősíteni" – jegyezte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2021.12.10., péntek 18:31
Riporter: Selmeci János