„Klubrádió
Belső közlés

Szabó T. Anna: Szilánk

25/04/2020 15:28

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Ma Szabó T. Anna Szilánk című versét hallgathatják meg a szerző előadásban.

2020. április 25. Belső közlés (2020.04.25. Szabó T. Anna)
00:38
00:00
Szabó T. Anna 1972-ben született, családjával 1987-ben költöztek Ceauşescu rezsimje elől Magyarországra, ahol végül a hasonló sorsot bejárt Dragomán György íróval kötött házasságot. Számtalan verseskötete mellett két prózai kötetet is megjelentetett, valamint műfordításokat is közölt angol nyelvből.

A mától a Klubrádió honlapján is meghallgatható verse a költészet mint mentális fordulatot hozó esemény kvázi ars poeticáját fogalmazza meg, mintegy konkrét instrukciókra szabva Tandori Dezső A főpróba sikerült, a bemutató elmarad c. versét is, amelynek részleteit itt Kornis Mihály előadásában is meghallgathatják. Szabó T. Annánál a hiteles alkotás feltétele az intellektuális küzdelem: az, ha a szerző vállalja, hogy átmenetileg nem a már meglévő értelmezhetőség, hanem belsőbb, ismeretlenebb impulzusai alapján szövi a szövegét, ezzel önmagát is kitéve az új szempontoknak és a személyiséget gazdagító változásnak.

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. Az adás, amelyben a felolvasás először elhangzott, itt hallgatható meg.

A vers írott szövege itt olvasható:

 

Szabó T. Anna: Szilánk

Írj olyat, amit te magad sem értesz.
Mint amikor a körmöd beszakad.
Sziszegj. Harapj. Vagy haragudj. De kérdezz.
Ne hagyd magad.

Írj olyat, amit más ért, de te nem.
Seperj szilánkot, szedd össze a port.
Hidd el, hogy akad ebben értelem.
Sikál. Sikolt.

Nem akarhatod megúszni kevéssel.
Írd le, ahogy a kezed vezeti.
Befele ég, de izzik csak, nem ég el.
Engedj neki.

Csak olyat írj le, ami szúr és meglep.
Csak azt, amihez nincs erőd, se kedved.