„Klubrádió
Reggeli gyors

Spórolnia kell a fővárosnak

23/06/2020 12:27

| Szerző: Klubrádió

Még márciusban döntött úgy Budapest vezetése, hogy zárolni kellene 65 milliárd forintot a költségvetésből, hiszen nem látható a válság vége, következménye.

2020. június 23. Reggeli gyors - részlet 20.06.23. Kiss Ambrus
00:00
00:00

„Minden terv, ami papíron volt, az már nincs” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a vészhelyzet kihirdetése után nem sokkal. Nem lehetett, most sem lehet látni a vírus okozta válság mértékét, meg a végét, az adóbevételek kiesésének számait. Ezért őszig zároltak 65 milliárd forintot, hiszen gyakorlatilag egy új költségvetést kell majd készíteni, ha tisztázódik a helyzet. A számot érdemes valamihez viszonyítani ezért jó tudni, hogy Budapest éves működési költsége körülbelül 250 milliárd forint.

Koronavírus - Az egészségügyi dolgozók tiszteletére fehér
 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt arról a Reggeli gyorsban, hogy hol fogják megérezni a város lakói a pénz hiányát. Terek, utak, villamospályák felújítása csúszik, illetve marad el idén. Ezek közül az egyik legfájdalmasabb a Blaha Lujza tér felújítása. Az utóbbi időben minden alkalommal szóba kerül a Lánchíd, hisz a kormánynak ez a vesszőparipája, Kiss Ambrus megerősítette, hogy ezt a felújítást nem érinti a zárolás. Nem is érinthetné, mert októberig még a közbeszerzési eljárást sem lehet lefolytatni, nem hogy a munkát elkezdeni és azt kifizetni. A másik emblematikus munka, amit korábban terveztek, és amit a kormány támad, az a városháza homlokzatának rendbe tétele, amire egyébként azért is szükség lenne, hogy megnyithassák a Kiskörút felé eső oldalon a közparkot. Ez is csúszik. Egyébként pedig sok kisebb tételből áll össze a zárolt 65 milliárd forint.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a GDP minden 100 forintjából 37 itt keletkezik. Amennyiben Budapest infrastruktúrája romlik, a szolgáltatások színvonala visszaesik, az az egész ország gazdaságára rossz hatással lesz. A főváros már idén is nettó befizetője az államkasszának. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely ki is mondja: ne legyen a város a kormány fejőstehene. De Budapest vezetőinek nem csak egy évben kell gondolkodniuk, ha költségvetést terveznek, a felelősségük hosszabb időszakra terjed ki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.06.23. 06:00
Műsorvezető: Dési János