„Klubrádió
Megbeszéljük...

Simonyi: A Tucker Carlson-hisztéria nem kedvez annak, hogy jó viszonyt ápoljunk az USA-val

6/08/2021 19:48

| Szerző: Klubrádió

Magyarország biztonsága és jövője szempontjából rossz irány, hogy az Egyesült Államokkal nem tud kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, hosszú távra tervezhetőbb viszonyt kialakítani a kormány – mondta Simonyi András volt washingtoni nagykövet. Az országnak elemi érdeke, hogy a mindenkori amerikai elnökkel, kormánnyal jó viszonyt ápoljon, és ennek a Tucker Carlson-„hisztéria” nem kedvez.

2021. augusztus 06. Megbeszéljük - részlet 21.08.06. Simonyi András
12:49
00:00

Simonyi András volt washingtoni nagykövettől azt kérdeztük, hogyan értékeljük, hogy a markánsan jobboldali amerikai tévécsatorna, a Fox News egyik legismertebb műsorvezetője, Tucker Carlson egy héten át Budapestről készíti műsorát és az Orbán-rendszer dicsőségét zengi.

 
Orbán Viktor és Tucker Carlson (forrás: Orbán Viktor Facebookja)
 

Szerinte egy kicsit eltúlzott ez az egész Tucker Carlson-történet. Az tény, hogy ezzel Orbán Viktor megint bekerült az amerikai híradásokba. De ez pirruszi győzelem, ha győzelem egyáltalán – ő nem tartja annak – , mert Tucker Carlson rendkívül megosztó személyiség, nemcsak a republikánusok és a demokraták között, hanem a republikánus párton belül is. Ez nem Magyarországnak, hanem OV-nak propaganda – összegezte.

Hangsúlyozta: a magyar kormánynak az az érdeke, hogy tisztességes viszonyt alakítson ki a mindenkori amerikai kormánnyal. Bár rendkívül sok kérdésben nem értett vele egyet, akkor is azt mondta, hogy ha az USA elnökét Donald Trumpnak hívják, vele kell megpróbálni együttműködni. Ez igaz most is, amikor a demokraták vannak hatalmon, Joe Biden az elnök. Ez a lépés viszont fricska, üzenet akart lenni, semmiképpen sem segíti a korrekt amerikai-magyar viszony megteremtését.

Két különböző súlycsoportról van szó; Amerikában nem örülnek neki, de igazából nem foglalkozik ezzel az ottani kormányzat. Azt mondta: nagy tévedés, amikor azt gondolják Magyarországon, hogy Amerikában valamiféle prioritás az ország. Nem, a prioritás a demokrácia védelme, a diktatórikus rendszerekkel szembenállás, Kína, Oroszország, Irán féken tartása. Ebben Magyarország kis szereplő – sorolta. Nagy szereptévesztés, ha valaki azt gondolja, hogy az amerikaiak reggeltől estig Magyarországgal foglalkoznak. Simonyi több megkeresést kapott republikánus oldalról, és nemtetszésüket fejezték ki, amiért itt ilyen nagy feneket kerítenek Tucker Carlson megjelenésének.

Simonyi András és Pálinkás-Szüts Róbert
 
Simonyi András és Pálinkás-Szüts Róbert a Klubrádió régi stúdiójában
 

Úgy fogalmazott: az elég nagy baj, ha Amerika egy szövetségest nem vesz komolyan, nem tart megbízhatónak, és szépen lassan sodródunk ebbe az irányba.

Magyarország biztonsága és jövője szempontjából rossz irány, hogy az Egyesült Államokkal nem tud kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, hosszú távra tervezhetőbb viszonyt kialakítani a kormány – ismételte meg Simonyi András. Az országnak elemi érdeke, hogy a mindenkori amerikai elnökkel, kormánnyal jó viszonyt ápoljon, és ennek a Tucker Carlson-„hisztéria” nem kedvez.

Hozzátette: Carlson az amerikai szélsőjobboldal egyfajta szellemi vezéreként szeretni feltűnni, ehhez van komoly platformja van, a Fox televízió (amelyen persze vannak más hangok is), és egyfajta szellemi testvért lát Orbán Viktorban. Az viszont furcsa, hogy Európába jön és egy kis ország területéről igyekszik győzködni a közvéleményt. Nincs igazán komoly befolyása, legfeljebb ultrakonzervatív körökben. 

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2021. augusztus 06., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György