„Klubrádió
Reggeli gyors

Rég várjuk, hogy Orbán egy izgalmasabb szereplőnek adjon interjút, ehhez képest ezt kaptuk

5/08/2021 11:12

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány hetekig tematizálni akarja a közbeszédet az amerikai trumpista média leghírhedtebb riporterének meghívásával, ami a politikai elemző szerint kockázatos, hiszen a törésvonalak pont ott a legláthatóbbak, ahol felelős képet kellene mutatnia Orbánnak.

Orbán Viktor az amerikai konzervatív média leghírhedtebb figurájával mutatkozik, a kiszervezett és gyakorlatilag közpénzből felhízlalt Mathias Corvinus Collegium fesztiválján Tucker Carlson előad. Mi történik a magyar jobboldali nyilvánosságban? Erről Vasali Zoltán, az IDEA Intézet elemzője beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. augusztus 05. Reggeli gyors - részlet 21.08.05. Vasali Zoltán
06:34
00:00

Az IDEA Intézet elemzője azt mondta, ez a kampány fel van építve, és a Carlson meghívásából valamint az esztergomi program hátteréből látszik, hogy erre az egész eseménysorra "a kormány komoly összeget áldozott". Ennek a részét képezi egy interjú is, amit Carlson Orbánnal készített, és ami várhatóan a Fox Newson közvetíteni fognak, de még nem lehet tudni, miről lesz szó.

Magyar részről Orbánék ebből az eseményből szeretnének hírt csinálni, ezzel tematizálni a közbeszédet. Ugyanakkor Vasali szerint ebben az interjúban kockázat is van. A Fox Newst ugyanis bár sokan nézik, de óriási bakikat is el szoktak követni, "forráskritikailag kérdéses a besorolása" - mondta. A két fél között vannak különbségek is, akár a maszkviselésről (az amerikai riporter maszkellenes), akár a klímapolitikáról van szó (az amerikai csatorna klímaszkeptikus).  Vasali azt mondta, érdekes lehet, hogy Orbán ezekre mit válaszol. 

Tucker Carlson sokszor olyan vendégeket hív meg, akik klímaszkeptikusak, vitatják a maszkviselés hatékonyságát. Lehet, hogy azt gondolja, szerencsés helyre jött, mert Magyarországon feloldották a maszk kötelező használatát, de ezzel nem lehet demonstrálni a járványkezelésre vonatkozó felelős magatartást, mondta Vasali, aki szerint ezért a riporter jelenléte a magyar nyilvánosságban provokációnak számít. "A Fidesz tudatosan törekszik arra, hogy ennek a fesztiválnak ilyen plusz nyilvánosságot szerezzen".

 
Orbán Viktor és Tucker Carlson - (Orbán Facebookja)
 

 

"A magyar nyilvánosság régóta várja, hogy Orbán Viktor egy érdekesebb izgalmasabb szereplőnek adjon interjút, ehhez képest ezt kapjuk" - mondta. Vasali szerint látható, hogy a Fidesz és a nyilvánosságban megjelenő megmondókör szeretné az amerikai politikában meglévő konfliktusokat a magyar belpolitikába átemelni. Ezért például a gyerekvédelmi törvénnyel kapcsolatban a kormánypárti médiában extrém példák jelennek meg, amik nálunk nem is tetten érthetők. "Régi törekvés, hogy az amerikai politikában meglévő ügyek Magyarországon is fontosak legyenek".

Vasali összegzése szerint az amerikai riporter és a magyar kormány közötti törésvonalak jobban látszanak, mint az azonosságok, ezért érdekes, hogy mit fog az interjúból az magyar kormánymédia kiemelni.

Az új és egyáltalán nem trumpista amerikai kormánnyal való kapcsolatról Vasali kijelentette, hogy bár "lehet bajuszhúzkodás-szerű problémákat generálni, de nem vitatható, hogy Magyarország egy másik adminisztráció mellett is elkötelezett. Kommunikációs szinten lehetnek furcsa eltérések, de Amerika iránt a magyar kormány jobban elkötelezett, mint Európa iránt".