„Támogassa
Reggeli gyors

Schmidt Jenő: Övön aluli, amit Parragh mondott

10/11/2020 12:40

| Szerző: Klubrádió

Parragh László javaslata az iparűzési adó felfüggesztéséről egyet jelentene nemcsak Budapest, de számos önkormányzat csődjével. A fideszes tabi polgármester, Schmidt Jenő szerint ezzel az így kieső összeg az önkormányzatok működésképtelenségéhez vezetne, hiszen működésükhöz az iparűzési adóból befolyó összeg 70-80 százalékát használják fel.

2020. november 10. Reggeli gyors részlet / Schmidt Jenő 2020.11.10.
12:41
00:00

Egyetért Karácsony Gergely főpolgármester állításával a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő, hogy amennyiben Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát a kormány jóváhagyja, és a települések elesnek az iparűzési adótól, másnapra csődbe megy Budapest. Azt is hozzátette, hogy egy ilyen döntés nem csak a fővárost, hanem minden önkormányzatot érintene, amelyek feladatköreinek ellátása így teljes mértékben az államra hárulna, hacsaknem az államháztartásból fizetnék ki a vállalkozók által jelenleg a településeknek utalt iparűzési adót, illetve az annak megfelelő összeget.

A TÖOSZ elnöke, aki Tab fideszes polgármestere, elmondta, mintegy háromszáz önkormányzat 1000 milliárd forint iparűzési adót szed be, és ebből 7-800 milliárdot a települések az intézményeik működtetésére, rezsire költenek. Az egészségügy számára további 100 milliárd forintot különítenek el, noha ez nem az önkormányzatok feladata lenne. A befolyó iparűzési adó fennmaradó részét közművelődésre, könyvtárakra, a szociális ellátórendszerre költik, amelyek finanszírozása a Parragh-féle javaslat elfogadásával ellehetetlenülne.

Koronavírus - Önkéntesek ebédet visznek ki időseknek Orosh?Önkéntes a kiszállított ebédet adja oda egy 65. életévét betöltött férfinak koronavírus-járvány idején Orosházán 2020. április 1-jén. Munkából kiesett önkéntesek segítenek a helyi önkormányzat konyhájáról kiszállítani az ebédet a 65. életévüket betöltött rászorulóknak Orosházán. Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Azt is hozzátette, hogy a feladatfinanszírozási rendszert öt éve nem vizsgálták felül, ennek megfelelően a 2015-ös keretből kell gazdálkodni 2020-ban 25-30 százalékos inflációt követően is. „Ez így nagyon övön aluli, amit Parragh úr mondott” – tette hozzá.

„Megérett a helyzet arra, hogy a főváros külön kategória legyen az önkormányzati rendszeren belül a kerületeivel együtt” – mondta, hozzátéve, hogy csak a fővárosnak van metróhálózata és igen kiterjedt közlekedése. További indokként említette, hogy a fővárosi kerületek szabályozása eltérő lehet, és egy ilyen megosztottság nehezíti a főváros működtetését.

Karácsony Gergely főpolgármester még a júniusi önkormányzati egyeztetés után azt mondta, hogy a 2021-es állami költségvetés mögött, amely a megszorításaival a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket is rendkívül súlyosan érintené, nyilván van egy politikai szempont, azt ugyanis szakmai szempontok alapján nehéz lenne levezetni, bár erre, mint mondta, a kormány képviselői nem is nagyon tettek kísérletet a tárgyaláson. A főpolgármesteren kívül a 2021-es büdzsé tervezetét Schmidt és a független gödöllői városvezető, Gémesi György is kritizálta. Utóbbi a TÖOSZ melletti másik nagy önkormányzati szövetség, a MÖSZ elnöke.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést.

Reggeli gyors/Interjú Schmidt Jenővel
2020. november 10., kedd 08:15
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás