„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergely: Palkovicséknak kár tagadniuk

13/01/2020 14:56

| Szerző: Klubrádió

Biztos, hogy kevesebb pénzt kap az EU-tól Magyarország, mint eddig, és Budapestet még ebből is ki akarja szorítani a kormány. Lassan az is kiderül, milyen módszerrel – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádiónak, és hasonlókról írt a Népszava is. Az innovációs minisztérium cáfolta a lapértesülést, és közölte, a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról. Karácsony szerint azonban elég világosan látszik a kormány szándéka, bár ez önmagában nem jelenti azt, hogy Budapest forrás nélkül maradna. Ha így történne, és leállna a főváros, azzal szerinte az egész ország rosszul járna.

2020. január 13. A lényeg - részlet 20.01.13. Karácsony Gergely
06:42
00:00

Kezd tisztán látszani, hogy a kormány miként akarja kivéreztetni a „bűnös várost”, Budapestet. A Népszavához eljutott dokumentum szerint megszüntetnék az operatív programok keretében érkező támogatások úgynevezett regionális célzását, azaz konkrét földrajzi helyekre történő irányítását. A terv megértéséhez tudni kell, hogy Budapest önálló régió, így előfordulhatna, hogy a főváros semmit sem kapna, egyszerűen elcsatornáznák innen a pénzt. Az lap szerint az elképzelésről készült prezentációt Palkovics László innovációs miniszter mutatta be Brüsszelben.

A tárcavezető hétfőn reggel az ATV-ben arról beszélt, tévedés olyat feltételezni, hogy Budapest egyáltalán nem kap fejlesztési forrásokat a következő uniós költségvetési ciklusban, miután Budapest Magyarország fővárosa. Szerinte a Népszava nem hivatalos kormánydokumentumra hivatkozik, egyébként pedig a kormányzat részéről "semmit nem mutattak be Brüsszelben." Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is hasonló tartalmú közleményt adott ki. "A kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás ... Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz" – írta az innovációs minisztérium.

Az MTA közgyűlése - Palkovics László sajtótájékoztatója
 
Palkovics László innovációs miniszter Fotó:
 MTI/Mohai Balázs
 

Cáfolta hétfő délután a Népszava értesülését Fürjes Balázs a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is, aki fake newsnak tartja, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a 2021-2027-es finanszírozási időszakban. Még nem született döntés a 2021-2027 közötti európai uniós (EU-s) költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem. Az unióban még egyetlen kormány sem hozhatott döntést a saját nemzeti forráselosztásáról – nyilatkozta az MTI-nek.

Ahelyett, hogy segítenének több uniós pénzt elhozni

Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont elég világosan látszik a kormányzati szándék, bár ez önmagában nem jelenti azt, hogy Budapest forrás nélkül maradna. Felhívta a figyelmet az EU egyik fontos alapelvére, ez pedig a partnerség, amit Brüsszel nyilván számon kér majd a magyar kormányon, amikor a következő ciklus operatív programjairól lesz szó. A partnerség pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy a kormány nem kerülheti meg az önkormányzatokat.

A kormány mostani kísérletét tehát nem azért tartja elsősorban aggályosnak, mert fél, hogy a kabinet tervei valóra válnak – ezt ugyanis kizártnak tartja –, hanem mert ebből is kiolvashatók a kormányzat Budapesttel kapcsolatos szándékai. Teszi ezt a kormányzat ahelyett, hogy a fővárossal közösen küzdene azért, hogy Magyarország számára minél több közvetlen forrást sikerüljön megszerezni. A direkt finanszírozás lehetősége ugyanis épp arról szól, hogy jó programokkal  a jól pályázó országok vagy városok több pénzt tudnak elhozni, mint amennyi az EU-s költségvetésben egyébként magától szerepelne.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
 Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Ténykérdés

Miközben tehát a következő pénzügyi ciklusban az ország és fővárosa is kevesebb uniós forráshoz fog jutni más csatornán, a kormány ebből a kevésből is kiszorítaná Budapestet – mondta Karácsony, aki a regionális alapú pénzosztás kormányzati visszaszorításának terve kapcsán azt is megjegyezte, minél erősebb a centralizáció, annál nagyobb a korrupció lehetősége és annál kevésbé érvényesül a nép által közvetlenül választott önkormányzatok akarata. 

A miniszter cáfolata kapcsán Karácsony Gergely hangsúlyozta, ő brüsszeli forrásokból értesült úgy, hogy miközben főpolgármesterként arról tárgyalt az unió központjában, hogy Budapest közvetlenül juthasson uniós forrásokhoz, Palkovics László a kormány azon terveit ismertette Brüsszelben, amelyekkel megszüntetnék az operatív programok regionális célzását. Ténykérdés, hogy a kormány ilyen javaslattal állt elő, kár lenne ezt letagadni – fogalmazott Karácsony.

Az uniós fejlesztési források elosztása körüli vitáról Karácsony a Facebookon is leírta a véleményét. Többek közt közölte, álságosan viselkedik a miniszter, mert a Palkovics által letagadott dokumentumból neki is van egy, ott fekszik az asztalán.

A főpolgármester a Klubrádiónak azt mondta, Budapest az ország gazdaság motorja, és ha ez a motor leáll, rosszul jár az egész ország. Miután az itt befolyó adó 98 százalékát az állam elviszi, a bevétel csupán a város működtetésére elegendő, fejlesztésre nem futja. Minden beruházás, fejlesztés – főleg az elmúlt 9 évben – hitelből, állami, vagy uniós támogatással valósult meg. Azt el tudja fogadni a főváros, hogy a kevésbé fejlett régiók kapjanak több pénzt, azt viszont nem, hogy Budapest semmit ne kapjon, vagy csak mutatóba.

A főpolgármester hozzátette, város az uniós forrásokat elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésére, korszerű járművek beszerzésére, zöldítésére, a levegő minőségének javítására szeretné felhasználni, amelyek nem csak a budapestiek szempontjából fontos beruházások.

Dobrev Klára egyenesen az Európai Bizottság elnökéhez fordult

A DK európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára az ügyben optimista, szerinte lesz uniós pénz az ellenzéki városoknak is, a kormány ugyanis szerinte nem arra költi a támogatást, amire akarja. A magyar ellenzéki politikus felhívta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy az Orbán-kormány szinte bünteti az ellenzéki városokat. Ezen kívül találkozót kezdeményezett az illetékes uniós biztosokkal, akiktől azt kéri, hogy ne fogadják el a magyar kormány tervezetét, amíg az nem egyeztetett az érintett önkormányzatokkal.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője Fotó: 
MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

2020. január 13. A lényeg - részlet 20.01.13. Dobrev Klára
00:42
00:00

Közleményében ezt írja: "A Népszava információi szerint Orbán Viktor cinikus bosszúpolitikára készül Budapesttel és számos, ma már ellenzéki vezetésű magyar nagyvárossal szemben: a lap szerint a következő fejlesztési ciklusban a kormány politikai alapon akarja kiosztani az uniós pénzeket, kihagyva a fejlesztésekből Budapestet és a fél országot."

"Ha valaki az EU-ban eddig esetleg azt hitte, hogy erre nem lesz szükség, annak most maga az Orbán-kormány fújt ébresztőt. A demokratikusan megválasztott városvezetők és városaik elleni kormányzati gazemberség miatt ma Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordultam. Ha Orbán Viktor politikai alapon akar pénzt osztani, akkor tegye ezt a fizetésével, ne a minden európai magyar polgárnak egyformán járó fejlesztési pénzekkel! Lesz uniós pénz Budapestnek és minden ellenzéki városnak."

Kiemelt kép: MTI/ Koszticsák Szilárd.