„Támogassa
Esti gyors

Kukaholding-ügy: ami járt Tarlósnak, az nem jár Karácsonynak

9/01/2020 13:39

| Szerző: Klubrádió

A kukaholding semmisnek tekinti a korábbi, Tarlós-érában kötött megállapodást és az FKF-nek járó pénz (összesen 31 milliárd forint) akár egyharmadát is levonná - Mártha Imrét, a cég felügyelőbizottsági elnökét kérdeztük.

2020. január 08. Esti gyors / részlet, Mártha Imre (20.01.08.)
07:05
00:00

Az előzményekről annyit mindenképpen fontos elmondani, hogy 2016-ban hozták létre Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési (NHKV) Zrt.-t, közismert nevén a kukaholdingot, ez beszedte a szemétszállítási díjat, majd elosztotta az önkormányzati cégek között, amelyek elvégezték a tulajdonképpeni munkát. Csakhogy Karácsony Gergely főpolgármester szerint egy nyílt levélben hívta fel a figyelmet: nem fizet a fővárosnak a kukaholding, ezért ki akarja léptetni Budapestet ebből a rendszerből.

Az Esti gyorsban Mártha Imrét, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. felügyelőbizottsági elnökét kérdeztük, aki azt mondta: két probléma van. Az egyik, hogy a kukaholding sok pénzzel tartozik, van egy csúszás a fizetési ütemezésekben, ez likviditási probléma, amelyet az FKF és a többi cég is próbál kezelni, bankhitelekből meg egyéb forrásokból próbál túlélni, amíg egyszer csak meg nem érkezik a pénz a kukaholdingtól.

A másik probléma nagyobb: eddig ez a rendszer úgy működött, hogy amit a fővárosi emberek befizetnek a szolgáltatásért, az valamilyen csúszással eljutott az FKF-hez. Azonban a kukaholding értesítette őket arról, hogy már 2019-re (utólagos elszámolással dolgoznak) és idénre se fogja maradéktalanul átutalni ezt az összeget. Mártha Imre közölte: így a befizetett pénz akár egyharmada is eltűnik, az FKF nem kapja meg. 31 milliárd forint keletkezik a fővárosi régióban a hulladékgazdálkodásból. Volt egy megállapodás Tarlós István főpolgármestersége idején, ezt a megállapodást tekinti semmisnek a kukaholding, és elkezd levonni különböző tételeket.

Ez a megállapodás ugyan lejárt, de volt egy egyezség a kormánnyal, hogy mindent, amit a Tarlós-féle városvezetés megkapott, azt megkapják ők is. Nem magyarázta meg az NHKV a levonást, amely egy „kibogozhatatlan árképlet” alapján történne. Hangsúlyozta, ez nem csak fővárosi, hanem országos probléma: amit a saját ügyfelei befizetnek, az csak részben jut vissza hozzá.

Mártha Imre hangsúlyozta: ez nagyon rövid úton fennakadáshoz vezet a szolgáltatásban, mert eleve túlfeszített a rendszer. A kilépés feltételeit jogászok vizsgálják, de a jogszabály nem túl megengedő. Szerinte a kilépést nem „partizánakcióval”, hanem egyezséggel kellene megoldani. Úgy látja, a kukaholding annyira rosszul működik, hogy ha az FKF kilépne, napokon belül követné az ország legtöbb hulladékgazdálkodó cége.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. január 08., 18.20
Műsorvezető: Szénási Sándor