„Támogassa
Megbeszéljük...

Róna Péter: Vállalni kell a nép akaratát

4/06/2021 21:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az új kormány feladata megyőzni minden választót arról, hogy népszavazáson döntsenek egy új alkotmányról – véli Róna Péter. A University of Oxford tanára azt is hozzátette, hogy amennyiben nem lesz új alkotmány, az új kormánynak nem lesz mozgástere.

2021. június 04. Megbeszéljük - részlet 21.06.04. Róna Péter
15:43
00:00

Hazánknak nincs alkotmánya címmel közölt véleménycikket hvg360-on Róna Péter. A közgazdász szerint nem kell hatályon kívül helyeztni az Alaptörvényt. Jogtörténeti értelemben az Alkotmány és az alaptörvény nem ugyanaz.

A University of Oxford tanára részletesen elmagyarázta, hogy az Alaptörvény német eredetű, és azért volt szükség rá, mert a háború végén a négy nagyhatalom megvonta Németországtól az alkotmányozás jogát, amelyet csak 1990-es újraegyesítéskor kaptak vissza.

Ahogy a Megbeszéljük... korábbi adásában is elmondta, mint bármilyen szerződés érvényességéhez, Alaptörvény elfogadásához is a felek szabad akaratú hozzájárulása kell. A jelenlelegi Alaptörvényt azonban az érintettek közül csak azok szavazták meg, akik a Parlamentben ülnek. Ezt az dokumentumot a Fidesz, ráerőszakolta a népre, ezért nem szabad megtartani, azt "úgy, ahogy van ki kell dobni". Nagyon fontos az is, hogy az új alkotmány tervezetét népszavazásra kell bocsátani.

Konferencia Merre van előre? Magyarország újragondolása cím
 
Fotó: Beliczay László / MTI
 

A kérdés csupán az, hogy a nép megérteni, mit jelent szavazatuk, és hogy milyen érdekük fűződik egy új alkotmány elfogadásához. Róna szerint ez a politikusoktól függ. "Ha a politikusok nem éreznek erőt magukban a rendszerváltáshoz, akkor ne kezdjenek hozzá" – foglalta össze, hozzátéve, hogy akkor marad az a rendszer, amiben az új kormány nem tud semmit sem csinálni.

Az új alkotmány csak a nép akaratából jöhet létre, módosítani is csak akkor lehet azt, ha a nép népszavazáson egyértelmű jóváhagyást ad erre.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2021.06.04., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György