„Klubrádió
Reggeli gyors

„Rohanunk az oltóanyag után”

22/05/2020 10:58

| Szerző: Klubrádió

Számos helyen dolgoznak a koronavírus elleni vakcina megtalálásán, van, ahol már az emberkísérleteknél tartanak. Őszre, kora tavaszra elkészülhet az oltóanyag.

2020. május 22. Reggeli gyors - részlet 20.05.22. Szlávik János
13:05
00:00

Magyarországon is elkezdődött valamiféle vakcina fejlesztése a koronavírus ellen, de pontosan még nem lehet tudni, hogy hol tartanak. Egyébként itt komoly hagyománya van a hasonló kutatásnak, például van magyar oltóanyag influenza ellen. A gyógyításban is használnak különböző, egyébként más célra kifejlesztett gyógyszereket, amelyek hatásosak. Amerikából, Angliából, Németországból, Kínából is érkeznek biztató hírek, bár az utóbbiból és Indiából rosszak is, mert képesek piacra dobni olyan termékeket, amelyeket még nem ellenőriztek kellőképpen, és ez nagyon veszélyes. Még akkor is, ha a sietség bizonyos fokig érthető.

Koronavírus - A pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban
 

Egy oltóanyag kifejlesztése hosszadalmas – mondta el Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Sokat kell tesztelni állatokon, embereken, beállítani a dózist, ellenőrizni a mellékhatásokat, s csak azután lehet egészséges, de veszélyeztetett embereken kipróbálni. Van, ahol már az emberkísérletek fázisánál tartanak, őszre, kora tavaszra elkészülhet az oltóanyag, amelyet nyilván a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok kaphatnak meg elsőként. Hogy mindenkit érmes lenne-e beoltani, az még nem világos.

Egyre többen emlegetnek egy második járványhullámot. Szlávik János elmondta, hogy ez olyan vírusoknál szokott előfordulni, amelyek érzékenyek a hőmérsékletre. A koronavírus nem látszik túl érzékenynek, vígan van a melegebb időben is. Amennyiben ismét megjelenne, már feltehetően nem tudna olyan kárt okozni, mint az első felbukkanásakor. Már könnyebben maradunk otthon, könnyebben viselünk maszkot, tudjuk, hogy mi a távolságtartás. Szóval másképp viselkedünk, mint eddig, mondhatjuk úgy is, hogy talán jobban félünk.

Azonban legyünk tisztában vele, hogy még ez a járvány sem ért véget. Még tíznél több az új betegek száma naponta. És még nagyon sok mindent nem tudunk. Például azt sem, hogy aki átesett a betegségen, az védett-e, vagy újra elkaphatja. A legfontosabb, legsürgősebb feladat tehát az oltóanyag megtalálása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly.

Reggeli gyors
2020.05.22. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert