„Klubrádió
Megbeszéljük...

Még nincs is vakcina, már jön az oltásellenesség

18/05/2020 20:18

| Szerző: Klubrádió

Az alapvető tudás, műveltség hiányzik azoknál az embereknél, akik ellenzik a védőoltásokat. Ám nem lehet ennyivel elintézni, mert az egész társadalmat veszélyeztetik.

2020. május 18. Megbeszéljük - részlet 20.05.18. Rab Árpád
07:35
00:00

A közösségi oldalak, például a Facebook, vagy az Instagram már kezdi törölni azokat a bejegyzéseket, amelyek az oltások megtagadására szólítanak fel, mert annyira elszaporodtak, különösen Kelet-Európában. Az embernek már az az érzése, hogy az értetlenség mocsarával küzd – jellemzi az állapotot Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense.

Hogy kik és miért írnak ilyeneket? Van, aki poénnak szánja. Azért, mert így szeretne hírnévre szert tenni, azt akarja, hogy komolyan vegyék, vagy társakra vágyik. Aztán van, aki úgy véli, hogy valami olyan igazságot tud, amit más nem, ő megérti a világot, jobban, mint bárki. Ez nyilván benne van az emberben, szeretné megérteni az egész világot, ám ez nagyon nehéz dolog. Gyakran üzleti érdek áll a háttérben, nevezetesen, hogy az oltás helyett mindenféle tablettákat, csodaszereket vegyenek a hiszékenyek, az még a legjobb eset talán, ha a csalók vitaminokat kínálnak.

 

 

Általában megállapítható, hogy azok, akik ellenzik az oltásokat, nem rendelkeznek az elvárható általános tudással, műveltséggel. Miután ezek az álinformációk ugyanonnan jönnek, mint a valódiak, például a You Tube csatornáról, hajlamosak validnak elfogadni a butaságokat is. Képtelenek felfogni, hogy az oltások megtagadásával a saját, sőt a gyerekeik egészségét, életét teszik kockára, az egész társadalmat károsítják. Magyarország még nem annyira veszélyeztetett, van a védőoltásnak egy kultúrája, sokan emlékeznek arra, hogy az oltás kötelező volt korábban, így elfogadják most is.

Az Amerikai Egyesült Államokban, újabban Németországban is szaporodnak azonban a tüntetések, tiltakozások már a kijárási korlátozások, megszorítások ellen is. Ezek mögött is másféle feszültséget, félelmet kell keresni, például félelmet a munkahely elvesztésétől, az anyagi bizonytalanságtól. Rab Árpád arra figyelmeztet, hogy nem elég a jelenséget annyival elintézni, hogy ezek buta emberek. Újra kell programozni őket, ami bonyolult és hosszadalmas feladat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Megbeszéljük
2020.05.18. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor