„Klubrádió
Megbeszéljük...

Régebben nem küldhettek volna katonákat az utcákra

20/03/2020 08:59

| Szerző: Klubrádió

Sokkal diszkrétebben kezelhetné a vírushelyzetet a kormány, de nem akarja. A szándék pontosan az erődemonstráció – véli a volt honvédelmi miniszter.

2020. március 19. Megbeszéljük - részlet 20.03.19. Juhász Ferenc
07:44
00:00

Magyarországon rend és nyugalom van, ennek fenntartása a rendőrség dolga. Korábban nem lett volna alkotmányos a katonák utcára vezénylése. Egy demokratikus jogállamban ez nem indokolt – mondta el Juhász Ferenc, volt szocialista honvédelmi miniszter. Nyilván van, akit a katonák jelenléte megnyugtat, de vannak olyanok is, akiket ez kifejezetten zavar, elrettent. A Fidesz gyakorlata, hogy például katonákkal őrizteti a határokat, elfogadhatatlan.

A kormány másik intézkedése, hogy a stratégiai jelentőségű vállalatokhoz katonai irányító csoportokat küld, már érthetőbb és respektálható. Nem azért mennek oda, mert értenének a vállalatvezetéshez, vagy ahhoz az iparághoz. Ezért valószínűleg le is nézik őket. Az a dolguk, hogy segítsék, gyorsítsák az információáramlást a kormány és a cégek vezetői között. Ha mondjuk át kell állni egy másik termék gyártására, vagy valahol bővíteni, netán csökkenteni kell a szolgáltatói kapacitást, akkor ezt a kérést, utasítást világosan át tudják adni. Juhász Ferenc szerint itt az a gond, hogy a kormány tagjai félreérthetően fogalmaznak, nem azt mondják, ami valójában történik, illetve történni fog.

Megbeszéljük című műsorunkban szóba került az is, hogy mindezt csinálhatná sokkal diszkrétebben a kormány, nem ennyire feltűnően. Az exminiszter erre úgy válaszolt, hogy persze, csinálhatná, de nem akarja. Éppen az a célja Orbán Viktornak, hogy erőt mutasson. Demonstrálja, hogy a hadsereggel is azt csinál, amit akar, ha tetszik, ide-oda rakosgatja. Így aztán az egyébként érthető okokból meghozott intézkedések is olyan helyzetet okoznak, ami elfogadhatatlan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Megbeszéljük
2020.03.19. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György