„Klubrádió
Reggeli gyors

Európaiság helyett katonaság - ilyen a NAT

20/02/2020 14:45

| Szerző: Klubrádió

Az jó, hogy az új alaptantervbe belefért az állampolgári ismeretek. Az már nem, hogy olyan embert ír le, aki ugyan valamennyire tájékozott, de csak a kormány ideológiáját követi.

2020. február 20. Reggeli gyors - részlet 20.02.20. Demeter Áron
04:41
00:00

Előrelépés, hogy az új Nemzeti alaptantervben önálló tárgyként jelennek meg az állampolgári ismeretek. És itt el is fogytak az előnyök. A nevelési cél és a módszertan egyaránt rossz, alkalmatlan a demokratikus nevelésre, a cél elérésére – mondta el a Reggeli gyorsban Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője.

Olyan fiatalokat kellene nevelni, akik felelősek, tájékozottak, értik az összefüggéseket, kritikusan viszonyulnak a közügyekhez. Ehelyett itt azt akarják elérni, hogy az állampolgár egy kicsit kövesse ugyan a közügyeket, de nem kell értenie az átfogó társadalmi-politikai folyamatokat, csak kövesse lelkesen a kormány ideológiáját. Nem kell a vitákban aktívan részt vevő, szociálisan érzékeny ember. Szófogadó ember kell, aki alapértelmezett igazságként fogadja el a hatalom narratíváját.

Az Amnesty International már csak azért is alkalmatlannak tartja az alaptantervnek ezt a részét a megvalósításra, mert rengeteg témát zsúfoltak az állampolgári ismeretekbe. Néprajzot, gazdasági ismereteket, családtervezést, emberi jogokat, az alaptörvény ismeretét. Mindez heti 1 tanórába egyszerűen nem férhet bele. S van még valami. Míg az előző változatban szó volt egyfajta globálisabb gondolkodásról is, itt az európaiság szól egyszerűen kicserélték arra, hogy honvédelem. Ideológiai hívószavakkal dugdosták tele a szöveget, ami ennek következtében igen csak értelmetlenné vált.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.02.20. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes