„Támogassa
Szerepvállalás

Passzold vissza, Tesó!

1/05/2022 09:44

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

"Vissza"fordítható? Hát persze, próbáljuk meg! A mai szerepvállalásban Bíró Bori vendégei nem össze-"vissza" beszélnek: – "Minden Doboz Visszajár”
– "Passzold vissza, Tesó!” 

2022. április 30. Szerepvállalás (2022. április 30., szombat 18:05)
21:19
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
A fogyatékossággal élő és a legszegényebb családok gyerekei bár különböző okokból, de számos lehetőségtől elzárva, beszűkült élettérben élnek, gyerekkori éveik nem úgy telnek, mint kortársaiké. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat "Minden Doboz Visszajár” kezdeményezése a szociális érzékenység mellett a környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezi. A program szervezői arra kérik a lakosságot, hogy a háztartásban összegyűlt alumínium dobozokat a kijelölt üzleteknél megtalálható automatákban váltsák vissza, majd a visszaváltási folyamat végén válasszák az adakozásra lehetőséget kínáló gombot, így az aludobozok értéke jótékonysági célokat szolgál majd. Azzal, hogy a dobozokat visszaviszik, az egyik nagy áruházlánc vásárlói nem csak a környezeti terhelést csökkenthetik, de fogyatékossággal élő és rászoruló gyerekek nyaralását is segíthetik. A program részleteibe Romhányi Tamás, a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője avat be.
Ötödik éve indítja "Passzold vissza, Tesó!” címmel használt mobiltelefon-visszagyűjtő kampányát a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet. A használt készülékek többek között 17 féle fémet rejtenek, amelyből például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet lehet visszanyerni. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, mint a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. A szervezők arra buzdítják a résztvevőket, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet, és ezekhez használt töltőket adjanak le a gyűjtőpontokon, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, valamint a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. Bene Barbara, a KÖVET marketingasszisztense mesél a kampányról.
A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Szerepvállalás
2022. április 30. szombat 18:00
szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori