„Köszönjük,
Reggeli gyors

Paks 2: Nem szokatlan ekkora csúszás

1/02/2022 10:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nemcsak az Országos Atomenergia Hivatal miatt késlekedik a paksi atomerőmű bővítésének indítása. Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány vezetője szerint az Európai Bizottság nagyon komolyan veszi a nukleáris biztonságot. Az orosz dokumentációk pedig nem elégségesek az engedélyeztetéshez. Ez is egy fontos szempont Orbán és Putyin a keddi moszkvai találkozóján.

2022. február 01. Reggeli gyors - részlet 22.02.01. Perger András
07:17
00:00

Közel fél évvel még tovább tolódik a nukleáris beruházás "második", avagy "létesítési" szakaszának indítása – írja a Paks II. beruházással kapcsolatos legújabb cikkében a Népszava.

A lap azt is megjegyezte, hogy az építkezés tényleges megkezdéséről az „év elejéről” várhatóan májusra csúszik.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban nem szokatlan az atomerőművek létesítésének csúszása. A Finnországban tervezett, ugyancsak a Roszatom által épített atomerőmű lassan 6-7 éve nem épülhet meg. Az illetékes finn hatóság a létesítési engedélykérelmet már hosszú évek óta vizsgálja.

Leszögezte, az orosz fél által küldött dokumentáció nem elég alapos, ellentmondásos, és a magyar jogszabályi környezetnek nem felel meg. ennek tükrében az igazi kérdés az, hogy a hazai hatóságok mennyire veszik komolyan az engedélyeztetést. Egyelőre Perger úgy látja, a folyamatban lévő engedélykérelmek dokumentációja annyira elégtelen, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) sem hajlandó elfogadni, függetlenül bármilyen vélt, vagy valós politikai nyomástól.

A paksi erőmű
 
PaksFotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Hozzátette, olyan beruházásról van szó, amelyet az Európai Unióban is árgus szemekkel figyelnek. Ha az ügyben illetékes Európai Bizottságnak azzal nem is volt feltétlenül problémája azzal, hogy az erőművet állami támogatásból építik, azt mindenképp szeretnék elkerülni, hogy a beruházás rossz precedenst teremtsen biztonsági szempontból. 

"Ha az Európai Bizottság ugrik valamira, akkor az a nukleáris biztonság kérdése" – jegyezte meg.

Megismételte, nagyon sok függ Orbán és Putyin keddi találkozójától, amelynek fő témája a magyar kormányfő előzetes bejelentése szerint éppenséggel Paks 2.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Perger Andrással
2022.02.01., kedd 7:35
Riporter: Dési János