„Klubrádió
Reggeli gyors

Paks 2 már most megéri, valakiknek

18/04/2019 10:51

| Szerző: Klubrádió

Szerződések bizonyítják, hogy Fideszhez közel álló vállalkozásokhoz dől a pénz, bár a beruházás még el sem kezdődött.

2019. április 18. Reggeli gyors - részlet 19.04.18. Jávor Benedek
06:14
00:00

Még el sem kezdődött Paks 2 megépítése, csak az előkészítő fázisban vagyunk, de már százmilliók kerültek Fidesz közeli vállalkozókhoz - állítja a Párbeszéd EP képviselője, Jávor Benedek, aki kikérte a paksi bővítés projektcégének 2017-es szerződéseit.

Ezekből kiderül, hogy miért ragaszkodik a kormány az egyébként sem energetikai, sem környezetvédelmi szempontból nem szükséges beruházáshoz. Négyezer milliárdból tekintélyes mennyiségű korrupciós pénzt lehet széthordani.

Jávor Benedek sorolta a példákat. Rogán Antal miniszter szomszédja, Csetényi Csaba már tízmilliókat vitt el kommunikációra. Egy makói fideszes vezető igen előnyös szerződést kötött ingatlan bérbeadásra. Egy korábban takarítással foglalkozó cég őrző-védő feladatokra vállalkozott, mellesleg régóta kap állami megbízásokat. A paksi népszerűsítő kamionokat üzemeltető társaság százmilliót kap közterület-használati díjra, miközben a legtöbb önkormányzat ilyet nem fizettet velük.

El lehet képzelni, hogy mi történik majd, ha valóban beindul a beruházás, az építkezés, amikor már ezer milliárdokról lesz szó.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI/Sóki Tamás.