„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiadták a paksi szerződést

11/04/2019 08:54

| Szerző: Klubrádió

A legfontosabb részeket kitakarták a dokumentumból, így nem lehet tudni a felmondásról semmit. Pedig Magyarország már kiszállhatott volna.

2019. április 11. Reggeli gyors - részlet 19.04.11. Jávor Benedek
06:44
00:00

Sikerült végre kiperelni a Paks 2. szerződést, így annak jelentős része nyilvánosságra kerülhetett. Vannak azonban fontos részek, amelyeket -a bíróság engedélyével- kitakartak a dokumentumból. Ilyen az a rész is, amely a szerződés felmondásának lehetőségét részletezi. A megismert szövegből azonban lehet következtetni arra, hogy Magyarország nagyobb kockázat nélkül kiszállhatott volna már a projektből – állítja a Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

Véleménye szerint Paks 2. túl drága, környezetvédelmi szempontból vállalhatatlan és még függővé is tesz Oroszországtól.

A legnagyobb baj azonban az az egész beruházással, hogy rossz stratégiára épít. A világon energiaforradalom zajlik, törnek előre a megújuló energiaforrások. Mire az atomerőmű megépül, teljesen más lesz a helyzet az energiapiacon. Az a koncepció, hogy legyen egy-két alaperőművünk, aztán játszadozhatunk a többi energiaforrással, már a múlté lesz. Ez most is tisztán látható Jávor Benedek szerint. Biztos, hogy az energiatárolás és a rendszerszabályozás terén még van teendő, de az irány egyértelmű.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.