„Klubrádió
Reggeli gyors

Paks 2 húsz évre ellátja pénzzel a Fideszt

24/01/2019 11:34

| Szerző: Klubrádió

Talán nem könnyű megérteni, hogy Orbán Viktor miért keleti, autoriter vezetők barátságát keresi, pedig van rá logikus magyarázat. A pénz miatt. Ugyanis arra van szüksége hatalma fenntartásához.

2019. január 24. Reggeli Gyors 19.01.24. Haraszti Miklós
43:28
00:00

Orbán Viktor pénzért jár keletre, hogy a saját politikai családját, „maffiáját” fenn tudja tartani. Erről Haraszti Miklós beszélt a Reggeli Gyorsban, aki jól ismeri az autoriter rendszereket, hisz az EBESZ sajtószabadság felelőse és az ENSZ emberi jogi jelentéstevője is volt, amikor is Belorussziával foglalkozott.

A miniszterelnök is tudja, hogy az Európai Unió a saját logikájánál fogva, valamint az ő tevékenységének következményeképp egyre kevesebb támogatást fog adni. Az ő egyetlen célja azonban az, hogy hatalmon maradjon -ez az illiberalizmus lényege-, amihez pénzre van szüksége. Így keresi Oroszországot, Iránt, Törökországot, akár Kínát is, ugyanis ott nincs közbeszerzés, az EU nem tudja sem megkövetelni, sem ellenőrizni az átláthatóságot. Az köthet üzletet és olyan feltételekkel, akinek a vezér megengedi. Paks 2 például húsz évre biztosítja a Fidesz apanázsát.

Kisebb diktatúrákat pedig azért is keres Orbán, mert olyanokat próbál bevinni Európába, amelyeket a V4-ek-hez kapcsolva egy viszonylag erős csoportot szeretne létrehozni – mondta Haraszti Miklós.

Az emberi jogi szakértő az ukrán-magyar viszonyról is beszélt, ezen belül a vitatott nyelvtörvényről. Felhívta a figyelmet arra, hogy az kifejezetten az orosz befolyás ellen készült, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az uniós tagállamokkal Ukrajna külön szerződést hajlandó kötni. Például Lengyelországgal ez meg is történt, Magyarország azonban elzárkózik ettől a megoldástól, inkább tovább mérgesíti a helyzetet.

Rózsa Péter interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.