„Klubrádió
A lényeg

Orbán: 167-nél jóval több fertőzött van

23/03/2020 13:19

| Szerző: hvg.hu/Index/Klubrádió

Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több – mondta Orbán Viktor hétfő délelőtt. A miniszterelnök az operatív törzs ülésén beszélt a többi között arról, hogy keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó speciális maszkot kap, és újabb gazdasági bejelentéseket is tett.

Az egyéni fertőzés időszakából a csoportosba lépett az ország már korábban, és Orbán Viktor úgy látja, gyorsuló ütemben jön a tömeges fertőzés időszaka. A fertőzöttek számáról azt mondta: az nyilvánvalóan nagyobb, mint a hivatalos közlés. Szakértőket kért fel a valós szám megbecsülésére, de ezek a becslések annyira tág határok között mozognak, hogy nem érdemes közölni azokat. A miniszterelnök részletes tájékoztatást adott az eddigi 167 igazolt fertőzött állapotáról: 106 hordozó, akik nem mutatnak tüneteket, 27 embernek tünetei vannak, 9 ember pedig „nagyon beteg”, ők intenzív ellátásra szorulnak. „Szorítunk azért, hogy meggyógyuljanak. Meggyógyulhatnak” – fogalmazott a miniszterelnök az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hét ember halt meg, közülük öten szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük vastagbéldaganattal küzdött. A halottak átlagéletkora 69 év.

A kormányfő felsorolta a készleteket: 1,5 millió orvosi maszk van, heti 25 ezret gyártanak, de ez a héten 80 ezerre nőhet. Lélegeztetőgépből 2560 van.  „Fürkészeket és portyázókat küldtem ki mind a négy égtáj felé. (..) Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet. Óriási tételeket kötöttünk le, több mint tíz repülőt várunk” – tette hozzá.

A járvány okozta megbetegedések kezelésére 24 643 65 év alatti orvost és 105 ezer szakdolgozót lehet bevetni. „Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, a többi egészségügyis sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, speciális maszkot kap” – közölte a miniszterelnök.

Sokszor katonai szóhasználattal élt, azt is mondta, hogy „Négy vonalon szerveztük meg a védekezést, négy harctéren kell helytállnunk”. Közölte: rendőrökkel, polgárőrökkel, hivatásos katonákkal, tartalékosokkal, az elmúlt öt évben katonai szolgálatot teljesítőkkel együtt összesen 139 840 ember tudja fenntartani a közrendet és a betegség elhárításához szükséges köznyugalmat, ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe.

Orbán Viktor a különleges jogrend bevezetésére vonatkozó indítványról ezt mondta: „A szokásos jogszabályok keretei között nem tudjuk megszervezni Magyarország kollektív önvédelmét”.

A gazdasági bejelentések a következők voltak:

– A taxisok után további 81 480 kisvállalkozásnak adnak mentességet a kata-járulékfizetés alól. A pontos tevékenységi köri felsorolást a rendelet tartalmazza majd. 

– A március 1. előtt keletkezett kata-adósságokra mentességet ad a kormány a veszélyhelyzet idejére.

– A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt (feltehetően a járulékfizetésnél, de ezt Orbán nem fejtette ki).

– A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére.

– Az adótartozások behajtását is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejárta utáni időszakra.

– A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságokat fenntartják.

(Cikkünkhöz az index és a hvg összefoglalóját használtuk fel. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)