„Klubrádió
Reggeli gyors

Vírus? - Persze migránsok

16/03/2020 07:41

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyarország is bekerült a koronavírusos nemzetközi hírfolyamba. Nem felejtik el közölni, hogy Orbán Viktor a menekülő embereket hibáztatja, s persze Soros Györgyöt. 

2020. március 16. Reggeli gyors - részlet 20.03.16. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:06
00:00

A francia AFP és a brit Reuters forrásai alapján európai összefoglalót adott az ír RTE portál a koronavírus fertőzés számairól. Ebben és általában most már minden, az ezzel a témával foglalkozó nemzetközi médiumban Magyarország is szerepel vasárnaptól datálhatóan, miután az első halálesetet közölte a  kormány. Általában olyan címek alatt jelennek meg ezek az információk, mint: Európa lett a koronavírus-járvány epicentruma. Itt még az szerepel, hogy 32 fertőzöttet, 159 karanténban elkülönített személyt tartanak nyilván hazánkban. Általában az iskolák bezárásáról illetve bizonyos szigorított intézkedésekről adnak hírt velünk kapcsolatban. Illetve, hogy az eddigi adatok ismeretében az esetek 80 százalékát a magyar kormány enyhe lefolyásúnak vagy mérsékeltnek minősítette, 14 százalékát súlyosnak és 6 százalékát életveszélyesnek. Európában továbbra is Olaszországban a legdrámaibb a helyzet, 25 százalékkal nőtt egy napon belül a halálozások száma 370 fős emelkedéssel, és 25 ezer fertőzöttet tartanak nyilván.  1810-en haltak meg eddig.

Ahhoz képest, hogy világszerte 5800 halálesetről tudott a WHO nemrég, az Egészségügyi Világszervezet, az olasz arányok kifejezetten magasak. Globálisan 160 ezer felé közelít a fertőzött száma, Kínában a múlt hét óta nem emelkedtek az adatok drasztikusan, 80 ezer fölöttiek továbbra is. Megjegyezzük, hogy a WHO nem frissíti folyamatosan az adatokat, mert Magyarország még éjszaka nem szerepelt a listáján. Utolsó ellenőrzésünkkor a március 13-i adatok szerepeltek. Viszont Irán a harmadik legsúlyosabb helyzetben lévő ország Kína és Olaszország után, őket követi Spanyolország, Franciaország és Németország, ahol már a helyi híradások szerint 4700 fertőzöttet tartanak nyilván. Amerikában 50 a halálozások száma és 3000-nál tart a fertőzötteké – nem a WHO, hanem a helyi híradások szerint. 

Szerbia zárva

A határok lezárásáról szóló cikkek közül a New York Timesét csak annyiból emelnénk ki, hogy a Szerbiába tartók hosszú órákra megrekedtek a magyar határnál. A szerb egészségügyi hatóságok ugyanis csak gondos ellenőrzés után engedik be az utazókat.  Szerbiában tegnap – épp, amikor Orbán Viktor Alekszandar Vucsics elnöknél tett látogatást - hirdették ki a rendkívüli állapotot, ami az oktatási intézmények tekintetében azt jelenti, hogy a szemeszter végéig nem is nyitják ki kapuikat. Szerbiában április 26-án lesznek általános választások, jelenleg az elnök rendelkezik törvényhozás híján.

Soros György is felelős Orbán szerint

Az AFP forrása alapján a France 24 Magyarország kapcsán megjegyzi, hogy Orbán a külföldieket és a migránsokat hibáztatja a koronavírus terjedéséért, s idézik a belügyminisztert is, aki bejelentette, hogy két iráni fertőzöttet ki is utasítottak még pénteken. Illetve, hogy felfüggesztették az iráni vízumok kiadását, miután a kormány az első fertőzéseket iráni állampolgárokon mutatta ki. Orbán szokásos Kossuth Rádiós interjújából pedig idézik azt a mondatot, amelyben a migrációt és a koronavírus fertőzést összemossa a kormányfő. A Der Standard emellett külön kiemeli, hogy a bűnbakok közé Orbán Soros Györgyöt is beemelte. A Wiener Zeitung emellett arra is figyelmeztet, hogy nincs elég maszk a koronavírus elleni védelemhez, és a kórházi ellátás is hiányt szenved. Ellenben az egészségügyi államtitkárság javasolta a termálfürdők használatát – egyrészt, mert a korábbiaknál erősebben klórozzák most a fürdővizet, illetve a vízben nem terjed a kórokozó. Azonban ennek ellenére a nagy budapesti gyógyfürdőket bezárták, de a cikk hozzáteszi, több mint 200 hasonló van országszerte.

A Baltic Times arról számol be, hogy az Aeroflot orosz légitársaság Moszkvából induló járatait módosítja mától, de a jelek szerint Budapestet ez nem érinti, legfőképp a német, görög, spanyol, iraki és svájci járatokat fogja ritkítani a koronavírus miatt. 

Mi választottuk a vezért

Szélsőjobb politikánk népszerűségnek örvend – címmel írt véleménycikket a Guardienben illetve reagált arra a jelenségre Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy miért buknak el sorra a jobboldali centrumpártok Európában. Utóbbi okán a Journalban a magyar és a lengyel kormányt hibáztatta ezért Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem kutatója, aki úgy látja, hogy a konzervatív nagypártok kapituláltak a szélsőjobb autoriter rendszerei előtt.

Kovács azt bizonygatja írásában, hogy a konzervatív szavazók a baloldali liberális és zöld gondolatokban nem véletlenül csalódtak, mert rajtuk keresztül nem találtak vissza a hagyományos kereszténydemokrata értékrendhez. Mert ezt az értékrendet ők képviselik. Mi több, Müller fejére olvassa, hogy látni kellene, hogy az általa nevezett „autoriter rendszert” demokratikus választás útján szavazták meg a hatalomba a választók, mert ezek a pártok odafigyelnek az emberekre, kiállnak értük és világos üzenetet fogalmaznak meg a számukra.  

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.03.16. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit