„Támogassa
Reggeli gyors

Ömlik az uniós pénz. De hová?

2/03/2021 11:55

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Társadalmi egyeztetést kér az Európai Unió, hogy a gazdaság helyreállítására szánt összegeket folyósíthassa. Magyarországon az egyeztetésnek még nyoma sincs.

2021. március 02. Reggeli gyors - részlet 21.03.02. Farkas Zoltán
00:00
00:00

Már tíz hét sincs a határidőig, amíg be kellene nyújtani a tervet az Európai Unióhoz, amelyben leírja a kormány, hogy miként kíván felhasználni mintegy 6.000 milliárd forintos támogatást. A most létrehozott pénzügyi alap a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz nevet kapta, és nem csak hagyományos értelemben vett támogatást, hanem kamatmentes hitelt is tartalmaz. A tagországoknak olyan tervet kell benyújtaniuk, amit a kormány egyeztetett szakmai és civil szervezetekkel, szakszervezetekkel, tehát a társadalommal. A pénz elköltését pedig az eddigieknél szigorúbban ellenőrzi az Unió, nem számlákat kell benyújtani, mint eddig, hanem be kell bizonyítani a támogatás hasznosulását is. Ráadásul a folyósítás feltétele lesz az euróövezeti normák betartása azoknál az országoknál is –jelesül Magyarországnál is-, amelyek még nem tagjai az övezetnek.

Farkas Zoltán, a HVG főmunkatársa nézett utána annak, hogy hol tart a magyar kormány ennek a tervnek az elkészítésével. A széleskörű társadalmi egyeztetésnek nyoma sincs. Magának a tervnek se nagyon. Annyi látszik, hogy egy 13 oldalas, szörnyű magyarsággal megfogalmazott irományt sikerült közzé tenni. E szerint a „tervbe” belevettek mindent, ami már folyik és a haverok kezében van.

Kilenc pontba szedték a komponenseket:

-Demográfia és köznevelés. Itt van az ifjúsági táborok fejlesztése, az eszközvásárlás digitális oktatáshoz, és még sok más, régen meghirdetett program.

-Egyetemek megújítása. (Lásd Színház- és Filmművészeti Egyetem.)

-Felzárkózó települések. Ide tartoznak a mobil rendelők és laboratóriumok, valamint a szociális naperőművek.

-Vízgazdálkodás. Ebbe leginkább az öntözés tartozik bele.

-Zöld- és fenntartható közlekedés. Mint ismert, vasútfejlesztésben Mészáros Lőrinc szokta kapni a megbízásokat.

-Energetika. Évek óta írnak ki pályázatokat házfelújításokra, de egyre kevesebbet és egyre romló feltételekkel.

-Körforgásos gazdaság. Mindenki tapasztalhatja, hogy a hulladékszállítás államosítása után mekkora lett a káosz.

-Digitalizáció. Ebben egy izgalmas címszó a Nemzeti Adatvagyon-ügynökség megalakítása.

-Egészségügy. Itt szerepel a praxisközösségek létrehozása, amit erőltet a kormány, miközben a szakma legkisebb gondja is nagyobb most ennél. Járvány van!  Dolgozni szeretnének az orvosok, nem átszervezni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2021. 03.02. 06:00
Műsorvezető: Dési János