„Klubrádió
Hetes Stúdió

"Nem megyünk a kib*szott Fehér Házba" – lázadói tehetik népszerűvé a női futballt

13/07/2019 18:16

| Szerző: Klubrádió

Áttörést ért el a női labdarúgás a múlt héten zárult világbajnokságon – már ami az elfogadottságot illeti. Ennek ellenére talán soha nem fog megtörténni, hogy a női futballisták a férfiakhoz hasonló csillagászati összegeket tegyenek zsebre, hiába követelik ezt egyre hangosabban a szakág berkeiből. A női labdarúgás sportszakmailag és marketingszempontból is egyre jobban fejlődik, bár egyes szereplői néha kétes eszközöket vetnek be a népszerűségük növelésére - derül ki Galavits Patrik összeállításából.

2019. július 13. Hetes Stúdió-részlet (2019.07.13. Galavits Patrik összeállítása)
11:17
00:00
Szép szóló után lőtte az USA második gólját a hollandok kapujába Rose Lavalle, amivel bebiztosította az Egyesült Államok rekordot jelentő, negyedik világbajnoki címét. 

A franciaországi torna mérkőzéseit átlagban több mint 21 ezren látták a stadionokban, míg a televízióban a FIFA adatai szerint egymilliárdan követték hosszabb-rövidebb ideig meccseket. A francia-brazil nyolcaddöntő közvetítését 59 millióan követték figyelemmel a képernyőkön, ezzel az összecsapás minden idők legnézettebb női mérkőzése lett.

A meggyőző számok mögött pedig van szakmai fejlődés - állítja Kele János, a 24.hu állandó szerzője.

"Egy meccsnek az átlagos passz-száma - tehát hogy hányszor passzol a két csapat egy-egy meccsen átlagosan - az 10%-kal nőtt az előző világbajnoksághoz képest. Akkor 750 volt, most jóval 800 felett van. Erre a statisztikára szokták mondani, hogy nagyon jól korrelál bizonyos bajnokságok színvonalával. Ez is azt mutatja, hogy sokkal színvonalasabb lett a női futball a 4 évvel ezelőtti tornához képest, szerintem szemre is látszott ez a különbség."

A Kele János által is emlegetett angol másodosztályban egyébként 800 alatt van a passzátlag. Persze fizikálisan összehasonlíthatatlan a női és a férfi labdarúgás, de a blogger szerint igazságtalan a közvélemény a női futballistákkal. Olyan mércéket állítanak fel nekik, amelyeket más sportágakban nem.

A sportközgazdász Dénes Ferenc óvatosan fogalmazott, amikor arról kérdeztem, áttörés volt-e a franciaországi torna a női labdarúgásnak:

"Bár megduplázódtak a pénzdíjak az előző világbajnoksághoz képest, igazából ezek a pénzek még mindig nem mérhetők a férfiakéhoz. De az a típusú népszerűség és televíziós nézettség, amit a női világbajnokság produkált ebben az évben szerintem egy picit a nemzetközi futball vezetőit is meglepte, nem tudom, hogy számítottak-e rá. Mindenképpen azt lehet mondani, hogy olyan értelemben áttörés történt a női futballal kapcsolatban, hogy ez egy elfogadott, nézett, várt sporteseménnyé vált."

Bár néha bántóan nagyok a különbségek a válogatottak között, Kele János szerint ezt ahhoz kell mérni, hogy az első női vb-t 1991-ben rendezték. A férfiak első világbajnokságára már 1930-ban sor került, és húsz évvel ezt követően abban a mezőnyben is születtek érdekes eredmények.

Women's World Cup FINAL - China 1991: Norway v. USA 1991: Az első női futball-világbajnokság

A női válogatottak között meglévő különbségek mellett egyre többeknek szúr szemet, hogy ugyanazért a kemény munkáért és teljesítményért, a női labdarúgók kevésbé vannak megbecsülve.

Ez nagy különbségnek tűnik, de Dénes Ferenc és Kele János egyetért abban, hogy a legtöbb esetben egyszerűen a piac árazza be a játékosokat. Így például arra a kérdésre is egyszerű a válasz, hogy mikor kaphat a budapesti születésű, de német válogatott Marozsán Dzsenifer ugyanakkora fizetést, mint például a brazil Neymar.

"Az a kérdés, hogy mennyit termel. Ha ő ugyanazt a pénzt termeli meg játékosként, mint Neymar, nem kell különféle jogszabályokat hozni, hogy ez megvalósuljon, hanem a piac belső törvényei fogják azt mondani, hogy igen, keressen legalább annyit, mint Neymar." (D.F.)

A piac pedig nem csak a fizetésekkel, hanem a reklámszerződésekkel sem vajszívűbb.

A néha a lelátókon is követelt egyenlő esélyek azonban nem feltétlenül a fizetésekre vonatkoznak - állítja Dénes Ferenc.

"A követelés nem feltétlenül arra vonatkozik, hogy ha én kifutok a pályára, akkor ugyanannyit kapjak, mint Neymar. A követelés alapszinten arra vonatkozik - szerintem egyébként méltányolható módon -, hogyha én egy futball világbajnokságon az országomat képviselem, akkor akár férfi vagyok, akár nő, ugyanazokkal a feltételekkel futballozhassak."

Azt viszont már nem lehet csak a piaci folyamatokkal magyarázni, hogy a FIFA miként díjazza a válogatottakat. Márpedig ez a különbség tényleg indokolatlan. Az egyenlőség vitaindító gondolatnak jó, és talán nem annyira megosztó. De van, aki sokkal karakánabb kijelentésekben utazik.

 
Megan Rapinoe és Rose Lavelle, a vb-döntő gólszerzői
 
Forrás: Facebook
Fotó: Richard Heathcote
 

A vb gólkirálya, a döntőben tizenegyesből eredményes Megan Rapinoe az utóbbi hetekben nagy visszhangot váltott ki Donald Trumpot kritizáló kijelentéseivel. A most hallható felvételen a CNN stúdiójában arról beszél, hogy az elnök bőrszín alapján rekeszt ki embereket, akár olyanokat is, akik egyébként a szavazói, a Make America Great Again-szlogennel pedig olyan időket akar visszahozni, amelyekben csak keveseknek volt jó élni.

A leszbikusságát nyíltan vállaló támadó a melegjogok mellett is kiállt, szerinte képtelenség melegek nélkül vb-t nyerni. Illetve egy Twitteren megjelent videóban azt mondta: ha meg is nyerik a világbajnokságot, a csapattal biztosan nem mennek az – idézem – "kibaszott Fehér Házba".

Donald Trump válaszában azt írta neki, hogy szereti az amerikai csapatot, ugyanakkor emlékeztette Rapinoe-t, hogy mielőtt megszólal, hódítsa el a vb-trófeát – egyúttal a világbajnokság kimenetelétől függetlenül meghívta az egész válogatottat Washingtonba.

Megan Rapinoe, a Team USA-vel egyetértve továbbra sem akar találkozni Donald Trumppal, ugyanakkor Nancy Pelosi és Alexandria Ocasio-Cortez washingtoni invitálását már el is fogadta.

Kele János szerint nem véletlen, hogy hasonlóan harsány politikai megnyilvánulásokat nem látunk férfi labdarúgóktól.

"Ha Cristiano Ronaldo ilyet csinálna, akkor a marketingesei azonnal leállítanák, mondván, hogy minek akarsz elveszíteni akár csak 5-10%-ot a követőid közül, akik nem értenek egyet ezzel és ezzel a megosztó tartalommal. Hiszen ugye az ismertséged már 100%-os, mindenki tudja, hogy ki vagy, innentől kezdve mindenki potenciális rajongó és senkit nem szabad ezek közül elveszítened. Na most Rapinoe - meg egyébként a női futball is - inkább abban a fázisban van még, ahol ismertséget kell építeni. Ebben az életciklusában egy személyes márka építésének az még kifejezetten üdvös is lehet, ha az ember beleáll különböző megosztó tartalmakba, mert azzal a saját ismertségét, hitelességét tudja növelni."

Dénes Ferenc úgy látja, Megan Rapinoe viselkedése rövid távon kifizetődő lehet, de a sportágnak aligha tesz jót:

"Különösen a labdarúgának az a lényege, hogy globalizált sportág, mindenki hozzáférhet, mindenki szeretheti, mert a játék önmagában érdekes. Erre nagyon-nagyon figyelt a FIFA, és nagyon védte ezt minden labdarúgó szövetség, mert ez a futball ereje, ez a globalizációs erő. Ha most ezeket elkezded szétszabdalni, hogy melegek harcos különítménye, feketék polgárjogi harcos különítménye lesz, akkor egy idő után azt mondod, hogy ha én erre vagyok kíváncsi, akkor megnézem a fél 8-as híreket. De én erre nem vagyok kíváncsi, akkor nézzünk valami mást. Szóval ez potenciálisan benne van, miközben egyénileg hozhat a konyhára, ha egyedi esetről van szó, hosszú távon egész biztosan árt a sportágnak, ez meggyőződésem."

A magyar női labdarúgás helyzetéről mindkét szakértő azt mondta, hogy bár az MLSZ láthatóan igyekszik támogatni a szakágat, de egyelőre hatalmas a lemaradásunk. Kevés játékosunk jut külföldi szerződéshez, az itthon játszók általában félamatőrök, de a körülmények javulásával és a nemzetközi felhajtással talán elérhető, hogy lassan felzárkózzunk az elithez.

Hetes Stúdió
2019. július 13. szombat 15:00 (ismétlés: vasárnap 1:00)