„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért tékozoljuk el a magyar foci tehetségeit?

18/05/2019 13:02

| Szerző: Klubrádió

A magyar U17-es labadrúgó-válogatott az írországi Eb-n megverte a portugálokat, az oroszokat, döntetlent játszott a spanyolokkal és kijutott a vb-re. Már több ilyen csapatunk is volt, és M. Dénes Tamás zenés sportösszefoglalójában feltette a kérdést: mi lesz a tehetségeinkkel húsz év felett?

2019. május 17. Reggeli gyors / részlet - Reggeli sport (19.05.17.)
06:07
00:00

A Fiatal a nyár című Fenyő Miklós-számot hallhatják ha a fenti videóra kattintanak. Noha a nyár még el sem kezdődött, sokak szerint a tavasz sem, de a magyar U17-es labdarúgó-válogatott az írországi Európa-bajnokságon az 5. helyen végzett, ezzel kivívta a lehetőséget, hogy szerepeljen az őszi brazíliai világbajnokságon. Ez pedig nagy dolog, ezert is kezdünk ezzel. A magyar fociközegből egy olyan csapatot kiállítani, amely legyőzi Portugáliát, Oroszországot és Izlandot, majd a negyeddöntőben döntetlent játszik Spanyolországgal és csak 11-esekkel marad alul a Barcelona, a Real és az Atlético Madrid akadémiáján nevelkedő játékosokkal teletűzdelt csapat ellen, önmagában megsüvegelendő, de a tegnapi eredmény Belgium ellen, ahol a világon az egyik legkomolyabban veszik az utánpótlásmunkát, egyenesen élményszámba megy: az 1:1 a rendes játékidő után azt jelentette, hogy 11-eek döntenek arról, ki utazhat a világbajnokságra, a mieink pedig mind az öt próbálkozásuknál sikerrel jártak, de Wolf a belgáknál hibázott, Zuigéber Ákos pedig a vb-re lőtte a csapatot. A Preisinger Sándor edzette fiúk gólját a rendes játékidőben egyébként Komáromi György szerezte, szóval ha nyár még nincs is, fiatalság van, méghozzá nem is akármilyen, csak az a kérdés, hogy 20 év fölött mi történik ezekkel a játékosokkal. Mert U17-es szinten már több erős csapatunk volt – gondoljunk csak Németh Krisztiánékra – , de valahogy mindig képesek vagyunk eltékozolni ezeket a tehetségeket. Talán ezúttal másképp lesz.

Német női focisták – előítéletek 1:0

Maradva a labdarúgásnál, Németországban a hétvégén dől el a bajnokság a Dortmund és a Bayern München között, mégis mindenki a német női labdarúgó-válogatott reklámvideójáról beszel, amelyben az egyik német bank teljes elszántsággal kiáll a női labdarúgás mellett. A videó úgy kezdődik, hogy három német válogatott női labdarúgó felteszi a kérdést a nézőnek: tudod, hogy ki vagyok? És én? És én? Egy olyan nemzetet képviselünk, amely még a nevünket sem ismeri. De hogy háromszor Európa-bajnokok voltunk, csak tudod, nem? Nem baj, úgyis nyolcszor voltunk igazából. Amióta létezünk, az igazi ellenfeleink nem a másik csapatok, hanem az előítéletek. A nagy botrányt kavaró videó főleg válasz volt az interneten megjelenő rengeteg negatív kommentre, amelyek a német női csapatot és általában a női labdarúgást érik.

Az első bátor aktív labdarúgó

És még mindig labdarúgás, Ausztráliában megvolt az első coming out az aktív profi labdarúgók között, ugyanis a labdarúgást abbahagyó profik között viszonylag sokan vállalják fel a szexuális identitásukat, de aktív futballisták csak nagyon ritkán. Andy Brennan, a másodosztályú Green Gully játékosa írta meg a nyilvánosságnak, hogy meleg, és ezt büszkén vállalja. „Nem akarok tovább hazugságban élni. évekre volt szükségem, hogy jól érezzem magam, amikor kimondom: meleg vagyok. Féltem, hogy ennek negatív hatása lesz a családomra, barátaimra, csapattársaimra, de a szeretteim támogatása segített nekem megtenni az utolsó lépést. És most végre teljesen őszinte lehetek”. A homoszexualitás a labdarúgásban még mindig tabutémának számít.

Rituális beavatás a sztárcsapatnál

Visszatérve Németországba: óriási a botrány a kézilabdában, miután kiderült, mi folyik a Flensburg világhírű, BL-győztes csapatának utánpótlás-akadémiáján. Például a nagycsapatba bekerülés lehetősége előtt harapófogóval csavarják meg a fiatal játékosok mellbimbóját, miközben a játékostársak lefogjak az illetőt. A kézilabdában olykor előfordulnak „rituális beavatások”, csak nem mindenhol ilyen durván. Mindenesetre a német ügyészség már nyomozást indított az ügyben, amelyről a nagy német hetilap, a Spielgel napok óta folyamatosan tudósít.

Ők játsszák a döntőt, de nem férnek be a szurkolóik

Óriási botrány van a labdarúgó Európa Liga döntője körül is. A május 29-én Bakuban (Azerbajdzsán fővárosában) lebonyolítandó mérkőzésre – amelyre 68 ezer néző fér be – írd és mondd 6 ezer jegyet kaptak a résztvevő angol csapatok, a Chelsea és az Arsenal szurkolói, a „maradék” 60 ezret a helyiek és szponzorok kapjak. Emiatt az Arsenal új helyszín kiírását kéri, bar tudja, hogy már késő.

Kiütéssel nyertek a bocsok és a svédek is

A Boston Bruins magyar idő szerint péntek hajnalban 4–0-ra győzött a Carolina Hurricanes vendégeként az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keleti főcsoportdöntőjének negyedik mérkőzésén, a söpréssel megnyerte a párharcot, és készülhet a Stanley-kupáért vívandó nagydöntőre.

Kiütéses, 9–1-es győzelmet aratott a címvédő svéd jégkorong-válogatott Ausztria ellen a szlovákiai világbajnokság B csoportjában. Csehország Lettországot verte 6-3-ra.

Reggeli gyors / Reggeli sport
2019. május 17., péntek 09:05
Riporter: M. Dénes Tamás