„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem látni, érezni kell a futballt

8/06/2019 11:18

| Szerző: Klubrádió

Szobrot állított hűséges szurkolójának a spanyol Valencia labdarúgócsapata: a nemrég elhunyt Vicente Navarro évtizedeken át követte szeretett klubját, minden meccsen ott ült a lelátón úgy is, hogy retinaleválása miatt egy idő után már nem láthatta a történéseket. M. Dénes Tamás zenés sportműsora.

2019. június 07. Reggeli gyors / részlet, Reggeli sport (19.06.07.)
05:17
00:00

A lényeg című Honeybeast-számmal kezdődik a sportösszefoglaló, mert ahogy a Kis hercegben is szerepel: "Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan". Most egy olyan történetet osztunk meg Önökkel, amelynek hőse egy látássérült futballszurkoló. Neki állított szobrot a spanyol Valencia futballcsapat. A híres-neves Mestalla-stadion tribünjén a 15. sorban a 164-es széknél áll a szobor, ugyanott, ahova nevezett szurkoló minden meccsen ült a fiával. Nem volt mindig vak, 40 évig jártak együtt minden meccsre közösen a fiával, 1985-ben volt a retinaleválása, ekkor Vicente Navarro még csak 54 éves volt. Onnantól fogva is minden meccsen ott ült a Mestallában. Mint mondta, érezni akarja a futballt, beszívni magába a hangulatot. Meg segítsége is volt, a fia, akit ugyancsak Vicente Navarrónak hívnak, minden meccset a fülébe közvetített.

 
Vicente Navarro szobra a Mestallában (forrás: twitter)
 

A valenciai klub most azért állított szobrot neki, mert szerintük ő, a városszerte csak Navarróként ismert szurkoló testesítette meg a "sentimentet" a legjobban: azt, hogy milyen érzés minden időben, esőben, szárazságban, fagyban Valencia-szurkolónak maradni. 1967-ben még a korábbi diktátor Francisco Francóról elnevezett Generalissimo-kupát nyerte meg csapata, 2004-2005-ben a bajnokságot és a Király-kupát is, Ezt nevezte a legboldogabb évének. Vicente Navarro Aparicio 2017-ben hunyt el, 86 évesen. Most, két évvel később emelt szobrot neki a valenciai klub. A fia pedig, aki mindig a szobor mellett ül a mérkőzéseken, megkönnyebbült, ahogy mondja: most már soha nem lesz olyan Valencia-meccs, ahol édesapja ne lenne jelen.

Egyébként ma már a látássérült szurkolóknak egészen más lehetőségeik vannak, mint régen: van például egy körülbelül 700 euróba kerülő látcső, amellyel a stadionba érkező embernek egészen a szeméhez közel hozzák az eseményeket, és így a nagyon gyengén látók is láthatják, mi történik a pályán. Aztán audiokommentátorok is segítik a meccs minden rezdülésének a követését. Ian Wood, a Liverpool szurkolója azt mondta: "Nem tudom elolvasni a játékosok nevét a mezükön, de látom, kinél van a labda, és ez megváltoztatta az életemet".

Maradva a labdarúgásnál: a Nemzetek Ligája elődöntőjében Hollandia-Anglia 3-1, a hollandok a hosszabbításban két gólt szerezve jutottak a fináléba, ahol a portugálokkal találkoznak. Azzal a Portugáliával, amelyben szerdán Cristiano Ronaldo három gólt szerzett Svájc ellen, miután kiderült, hogy az őt a megerőszakolásával perelő amerikai tanárnő, Kathryn Mayorga visszavonta a vádat vele szemben. Érdekesség, hogy egy másik szupersztár is hasonló cipőben jár, a brazil Neymart egy szintén brazil nő vádolta meg azzal, hogy megerőszakolta. Neymar válaszként publikálta a teljes instagram-beszélgetésüket, mindenféle intim részlettel, és most személyiségi jogok megsértése miatt is perelik. Nincs könnyű helyzetben a támadó, hiszen a Katar ellen 2-0 ra megnyert felkészülési meccsen megsérült, sírva hagyta el a pályát, és ki kell hagynia a nyár legrangosabb futballeseményét, a Copa Américát. Ráadásul Neymar megint a jobb lábán sérült meg, ahol már korábban is.

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata 10–9-re legyőzte a horvát Jug Dubrovnikot a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében csütörtökön, és bejutott a legjobb négy közé. Az utolsó percekben lőtt két góllal 16–14-re győzött a magyar női vízilabda-válogatott Kanada ellen a világliga budapesti nyolcas döntőjében, így a B-csoport harmadik helyén zárt és Hollandia ellen játszik az elődöntőbe jutásért szombaton. Keszthelyi Rita 5 gólt dobott.

Végül Roland Garros: a férfiaknál a szerb Novak Djokovic és az osztrák Dominic Thiem is elődöntőbe jutott, mindketten sima három szettben nyertek Zverev, illetve Hacsanov ellen. A nőknél nagy meglepetésre kiesett a címvédő román Simona Halep, őt a mindössze 17 eves amerikai Amanda Anisimova búcsúztatta 6:2, 6:4-gyel.

A műsort meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva!

Reggeli gyors / Reggeli sport
2019. június 7., péntek 9h
Műsorvezető: M. Dénes Tamás