„Klubrádió
Dr. Bubnó Roll

Nincs türelmünk zenét hallgatni

14/06/2019 18:06

| Szerző: Klubrádió

A zenehallgatási szokásaink nagyon megváltoztak, a tempó felgyorsult, nincs már olyan, hogy csak leülünk és zenét hallgatunk, másfél perces számokat akarnak az emberek – mondta Sajó Dávid újságíró, a dr. Bubnó Roll vendége. Kapucsengő, Liszt, Kis Grófo a pénteki adásban.

2019. június 14. Dr. Bubnó Roll (2019. június 14., péntek 15:00)
47:36
00:00
Műsorvezetők: Bubnó Márk
Az index.hu újságírója, aki egyébként nagyon sokat ír könnyűzenéről, elmondta: semmilyen kapcsolata nincs a klasszikus zenével. „Suttyónak érzem magam, de ezért vagyok itt”. A műsort a Carmina Buranával kezdték, amelyről Sajónak azért van erős emléke, mert Kovács Kokó István erre vonult be a meccsein (és már az is érdekes volt, hogy nem hip-hop vagy metál szól, mint a bokszolók többségénél).

Magyarországon talán ez volt a legmainstreamebb dolog ebben a műfajban, ami bekerülhetett az emberek agyába – tette hozzá. Bubnó Márk szerint ez igaz, de csak ha azokat vesszük alapul, amelyeknek a nevét is tudja a többség, hiszen van egy csomó klasszikus, amit jól ismerünk, a Für Elise, vagy Mozart nagy g-moll szimfóniája lakótelepi kapucsengőkön keresztül jut el hozzánk.

Beszéltek arról is, hogy fontos-e az eredetiség a zenében, hiszen most az elmúlt 100-120 év zenei terméséről tudhatjuk, hogy szólt eredetiben, ez korábban nem így volt. Liszt például azelőtt halt meg, hogy felvehették volna legendás zongorajátékát. Sajó Dávid a Fekete Vonatot hozta példának, amely jó popzenét csinált a '90-es években, roma előadókkal, de nem csak a romákra rezonált. „Nem trashből hallgatták, mint Kis Grófót”, hanem tényleg szerették. Így is az egyik slágerének a halott pénzes verziója 28 millió megtekintésnél jár a youtube-on, az eredeti meg 3 milliónál.

Sajó Dávid szerint azért se tud elterjedni a klasszikus zene, mert sokkal többet hallgatunk fülhallgatón zenét, mint valaha, és a BKV-n utazva nincs az a zajszűrő, hogy ne halljuk „a parasztot, aki ordibál a villamos végében, hogy mind meghalunk”.

(címlapi kép: Pixabay)

Dr. Bubnó Roll
2019. május 24. péntek 15:00
Műsorvezető: Bubnó Márk