„Támogassa
Galaxis kalauz

Nézd meg az avatárját, vedd el (tőle) az okos telefonját!

14/10/2023 09:02

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A tini titkosírás lehetőségeitől, a közösségi oldalak személyiség leleplező erejéig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, hogy digitális alteregóink megalkotásához vajon magunkat használjuk-e mintaként.

2023. október 11. Galaxis kalauz (2023. október 11., szerda 15:00)
45:17
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Legutóbbi főszereplőnk a kacifej, vagy más néven pofacs volt. Közismertebb nevén a szmájli.

Az emojik jelenlétének fontossága azért merült fel néhány adással ezelőtt, és fűzte tovább aktuális asszociációs láncunkat, mert a kommunikáció általános egyszerűsödését vizsgáltuk. A 246. epizódban tovább elemeztük a közösségi oldalak szülte megváltozott írásbeliséget, és azt, hogy ez a változás milyen hatással van a gondolatainkra és az érzéseinkre.

Azonban itt felmerült egy újabb megközelítés. Vajon a mondandónk, illetve írandónk rövidülése miatt változik az agytevékenységünk, vagy az információ átadásának gyorsulása valójában a következménye annak, hogy az internet biztosítékot nyújt, hogy bárkit bármikor utolérhetünk. És ha nem alakul ki valódi hiányérzet, akkor nem magasztosul fel, sőt az egykorihoz képest felszínesebbé válik az érzelmi világunk. Laczházi Gyula, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa Az emotikonok és a koraújkor érzelemkifejező technikái című tanulmányában állapította meg a fentieket a jelenlegi nyelvi változás és a XVIII. századi összehasonlításán keresztül.

A tanulmány, születésekor még nem számolt azzal a lehetőséggel, hogy az emojik nem a fokozást szolgálják majd, hanem a helyettesítést.

Megyeri Zsuzsanna pszichológus az előző adásban kiemelte, hogy a kommunikáció ilyetén változása felszínesebb kapcsolattartást eredményezhet. Ebben az adásban folytattuk az interjút, és többek között arról beszélt a szakember, hogy bár ő maga is fontosnak tartja a verbalitást, ha a jövőben a kommunikáció úgy változik, hogy kevésbé szerepelnek benne szavak, akkor is ki tudjuk fejezni magunkat; például mozgással.

Veszelszki Ágnes, nyelvész egy korábbi felmérésével is foglalkoztunk a műsorban, amiből kiderült, hogy többen akár szóban is használnak emotikonokat. Például nevetést helyettesít az ikszdé vagy a kettőspontdézik. Vagyis az emotikonok fonetikusan leírt változatának kiejtése igévé alakítva.

Koronczai Beatrixl gyermek és ifjúsági szakpszichológussal, egyetemi adjunktussal a műsor végén beszélgettünk a digitális jelenlétről. Arról is mások mellett, hogy míg a közösségi médiában jellemzően olyan avatárt választunk, amely hasonlít ránk, a különböző videó játékokban, ahol nem ismerjük egymást a többiekkel, gyakran az ideálunk bőrébe bújunk digitálisan.

Galaxis kalauz
2023. október 11. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes