„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

Németh Miklós: Gorbacsov megígérte, hogy nem fogják megismételni '56-ot

9/08/2020 14:33

| Szerző: Klubrádió/pj

Tavaly márciusban indult el Szénási Sándor műsora a rendszerváltásról, a Szabadság, elvtársak! Ennek utolsó két részében Németh Miklós egykori miniszterelnök volt a vendég, az utolsó adása most hangzott el.

2020. augusztus 07. Szabadság, elvtársak! (2020. augusztus 07., péntek 19:00): Németh Miklós (2. rész)
52:08
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János
Gorbacsov titoktartást kért a tárgyalásuk után, cserébe véglegesen kivontak 10 ezer szovjet katonát Magyarországról – mesélte Németh Miklós. A rendszerváltás miniszterelnöke piacgazdaságot akart, Gorbacsov leninizmust, de Németh Miklós meggyőzte a Szovjetunió elnökét, hogy Magyarországon hamarosan többpártrendszeren alapuló választás lesz, és Moszkva-ellenes kormányt fognak választani.

Akkoriban a Központi Bizottságban volt, aki pisztollyal érkezett tárgyalni – mondta Németh Miklós, aki szerint Pozsgay azt hitte, hogy köztársasági elnök lesz, Grósz Károly pedig még Németh Miklós telefonbeszélgetéseit is lehallgatta, és az energiaellátás korlátozásával akadályozta volna a reformokat, de egy erről szóló dokumentumot Németh Miklós időben ellopott (!) egy asztalról.

A rendszerváltás miniszterelnöke szerint túl korán írták ki az első szabad választást, Németh Miklós a Szabadság, elvtársak!-ban az elmúlt 30 évet látva a saját szemére hányta, hogy nem volt elég kemény és nem szabott feltételeket. Elmondja, hogy szerinte milyen állapotban van a demokrácia itthon, mennyi idő kell egy igazi rendszerváltáshoz, valamint, hogy mit csinál azóta, hogy nem miniszterelnök. 

2020. július 31. Szabadság, elvtársak! (2020. július 31., péntek 19:00): Németh Miklós (1. rész)
50:21
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János

(Ha lemaradt a Németh Miklóssal készült beszélgetés első részéről, azt itt hallgathatja meg.)

A műsorsorozat véget ért, a korábbi adásokat elérheti a Klubrádió archívumában, valamint a YouTube csatornákon. És hamarosan könyvben is elérhető lesz, a napokban jelenik meg a Noran Libro Kiadó gondozásában Szénási Sándor interjúkötete. Íme a könyvajánló:

Harminc évvel ezelőtt felfordult a világ, és benne Magyarország: szétesett egy birodalom, vereséget szenvedett egy megváltásnak szánt, de végül diktatúrát hozó eszme, és a magyarok lehetőséget kaptak egy új jövőre.

Ez a könyv csak látszólag szól a múltról, tükör inkább, amibe ma belenézhetünk. A változástól erősen tartó Spiró György, az ellenzékből jövő Rajk László, a Nemzeti Bank élén a politika forgatagában egymást váltó Surányi György és Bod Péter Ákos, a fideszes nemzedék tanára, Kéri László, a Népszabadságot a hatalompártról leválasztó Eötvös Pál, a három pártban is igazságát kereső Elek István, a sorból mindig kilógó Beer Miklós katolikus püspök, két hosszú, régi titkokat is feltáró beszélgetésben Németh Miklós, a rendszerváltás miniszterelnöke, és még sokan mások tesznek tanúságot az időről, ami elmúlt, és ami mégis itt van velünk.

Szabadság, elvtársak!
 
Szénási Sándor: Szabadság, elvtársak!
Noran Libro Kiadó; 200 oldal, 2880 Ft
 
Szabadság, elvtársak!
2020. augusztus 7. péntek 19:00 (ismétlés vasárnap 18:00)
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Selmeci János