„Klubrádió
Esti gyors

Német perspektíva a keleti végeken

16/01/2020 03:48

| Szerző: Klubrádió

Nem a legjobb idők járnak az autóiparra, a BMW mégis terjeszkedik, fejleszt. Debrecenben épít gyárat, amihez tekintélyes magyar támogatást kap.

2020. január 15. Esti gyors-részlet/Interjú, Dávid Ferenc (20.01.15.)
05:21
00:00

Egy munkahely teremtéséért több mint 10 millió forint állami támogatást kap a BMW, Debrecen területet adott, szóval igazán kedvező feltételek között építheti új gyárát az egyik legnevesebb autógyártó cég. Igaz, hogy az egész iparág nehéz helyzetben van, az eladás csökken, a BMW esetében mintegy 10 százalékkal, átalakulóban van, váltás előtt áll, illetve váltás közbeni állapotban. A BMW azonban akkora birodalom, hogy ettől nem inog meg – véli Dávid Ferenc.

Mi állhat a terjeszkedés mögött? A közgazdász szerint a Brexitnek lehetnek pozitív hatásai, a gyártás bizonyos részfolyamatait visszahozhatják a kontinensre. A másik tényező lehet a keleti hatás, Debrecenhez már nagyon közel van Románia, valószínű, hogy a munkaerő egy részét onnan toborozzák. Egyébként a BMW-nek 16 európai üzeme van, a debreceni lesz a 17. a sorban.

A fejlett ipari kultúra megjelenése egy egyetemi városban különösen nagy előny. Ahogyan Győrben az Audi esetében tették, feltehetően itt is kiköthette a magyar állam, hogy ne csak összeszerelő üzem épüljön, hanem bizonyos kutatási, fejlesztési feladatokat is hozzon ide a gyártó. Az elektromos járművekre való áttérés, az önvezető autók fejlesztése most zajlik, ennek is terepe lehet az új debreceni üzem.

Dávid Ferenc azt is fontosnak tartja, hogy a szakszervezet is megerősödhet. A távol-keleti gyártókkal szemben a német multiknál rendezett munkaügyi viszonyok vannak. A szakszervezetek hatékonyan működnek, erősek, már csak a német ipari kultúrából adódóan is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.01.15. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor