„Klubrádió
Reggeli gyors

70 éves autógyári munkás 300 ezres plusszal

18/09/2019 10:58

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Regisztrálta magát a nyugdíjas szövetkezetnél, majd az esztergomi autógyárba került. Gyorsan kell dolgozni, ami nehezen megy neki, de elégedett. A nyugdíjasok magyarországi foglalkoztatását bemutató írást közölt egy német portál.

 

 

A súlyosbodó munkaerőhiány miatt a magyar cégek nyugdíjasokat is kénytelenek alkalmazni – erről is ír a Deutschlandfunk, amely egy 70 éves autógyári munkás példáján mutatja be a magyar munkaerőpiac egy részletét.

A tudósító az esztergomi autógyárba ment helyszíni riportot készíteni, ahol egy 70 éves munkás mutatja, magyarázza, mi a dolga, s hogy bizony ujjai már nem mozognak olyan fürgén és finom precizitással, ahogy azt a gyors munka megkövetelné.

Ő Tatabányán regisztrálta magát a nyugdíjas szövetkezetnél, és Esztergomban volt szükség rá. A nyugdíjából nem jön ki, ezért vállalkozott a napi pár óra munkára, s így elégedett.

A munkáltatóját is megszólaltatták, aki elmondta, nagy hiány van a szakképzett munkaerőből, és akik jönnek, azokat megbecsülik.

A nyugdíjasok körülbelül 900 eurót, mintegy 300 ezer forintot keresnek havonta, ami az átlagos 400 eurós nyugdíjhoz képest mégiscsak baráti összeg.

Még nyár elején Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt nyilatkozta, az áprilisi adatok szerint már százezer nyugdíjas dolgozik Magyarországon. A Deutschlandfunk ettől eltérő adatról ír, a lap szerzője szerint a 2 millió magyar nyugdíjas (itt feltehetően csak az öregségi nyugdíjban részesülőkkel számolt) 8 százaléka, azaz 160 ezer ember vállal munkát, hogy kiegészíthesse járandóságát. A GKI 20118-as felmérése pedig arról szól, hogy a magyar nyugdíjasok nagy többsége nem akar újra munkába állni.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle-részlet
2019. szeptember 18., szerda 07.00
riporter: Csernyánszky Judit